Близнашки и министрите му си крият декларaциите за конфликт на интереси, а вие мечтайте да организират честни и демократични избори

Близнашки и министрите му си крият декларaциите за конфликт на интереси, а вие мечтайте да организират честни и демократични избори

Близнашки скри данните от декларациите си за конфликт на интереси
Шестима от служебните министри са декларирали несъвместимост с постовете, които заемат, а премиерът Георги Близнашки и четирима министри се възползваха от правото си по закона за защита на личните данни да скрият декларациите си за конфликт на интереси.
Документите бяха публикувани в законовия 7-дневен срок от встъпването в длъжност на сайта на президентската администрация.
По закон министрите не могат да заемат друга държавна длъжност, да развиват търговска дейност, да участват в управата на неправителствени организации. Забранено е и упражняването на свободна професия освен научна и преподавателска дейност, както и упражняване на авторски права, пише „Дневник“.
Премиерът Близнашки и министрите Румяна Коларова (на образованието), Мирослав Ненков (на здравеопазването), Николина Ангелкова (на транспорта) и Даниел Митов (на външните работи) са се възползвали от становище на Комисията за защита на личните данни от 2009 г., според което хората на публични длъжности могат да поискат декларацията им по закона за конфликт на интереси да не се публикува, ако декларират това заедно с подаването на самата декларация. Затова и в оповестените на сайта на президентската администрация документи си личи заличаването на данните с коректор.
В ситуацията на несъвместимост с поста заради участие в неправителствени организации и търговски дружества са вицепремиерът и правосъден министър Христо Иванов, вицепремиерът по еврофондовете Илияна Цанова, както и министрите Васил Щонов (на икономиката), Мартин Иванов (на културата), Евгения Раданова (на спорта) и Велизар Шаламанов (на отбраната). По закон те трябва да отстранят проблема до 1 месец.
Министър Христо Иванов е посочил, че с протокол номер 13 от 1 април 2014 г. е заличен от Софийската адвокатска колегия като адвокат.
Военният министър Велизар Шаламанов пък е в неплатен отпуск от редовното си работно място в БАН. През 2013 г. имаше спор между конституционалисти дали е допустимо да си служебен министър, докато продължаваш да работиш на държавна служба, дори ако си в неплатен отпуск. Спореше се и дали работата в БАН трябва да се приема като държавна служба.
Министрите са длъжни да подадат и втора декларация – за наличие или отсъствие на частен интерес. За тях обаче срокът е до 30 дни от встъпването в длъжност./ Агенция БГНЕС
*заглавието е на zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *