Близнашки нали е завършил английска гимназия? Да си види пълната с грешки английска версия на правителствения сайт

Близнашки нали е завършил английска гимназия? Да си види пълната с грешки английска версия на правителствения сайт

Пълна с грешки се оказа английската версия на сайта на служебното правителство www.government.bg, показа проверка. Важно е как информацията в официалната интернет страница е преведена, тъй като това е обикновено първото място в интернет, което всеки чужденец посещава, когато иска да прочете нещо за държавната власт у нас.
В биографията на премиера пише: Prof. Georgi Petkov Bliznashki is a graduated of the English Language High School, което се превежда буквално като: “Проф. Георги Петков Близнашки е един завършил от английската гимназия…” Правилното е “Prof. Bliznashki graduated from…” или “is a graduate of…”. Въпреки че премиерът е учил в езикова гимназия и тези граматически конструкции се преподават още в подготвителен клас, той явно не е упражнил добър контрол върху езиковите познания на служителите си, пише „Труд“.
За културния министър Мартин Иванов пише, че “has master’s degrees in history from Sofia University St. Kliment Ohridski”, от което излиза, че е завършил няколко пъти магистърска степен по история в СУ. От българската версия на сайта става ясно, че е магистър по история само веднъж.
В секцията с новини също има редица стилистични грешки. Посещението на Близнашки на конгреса на транспортните работници е предадено с хаос от думи: “Prof. Bliznashki described the work of unions in the country as extremely difficult because they were trying to of trying to protect the weaker against the stronger, the poorer against the rich.”
В биографията на Евгения Раданова пък военният чин старши лейтенант е преведен като senior lieutenant, което не говори нищо на никой англоговорящ – правилното е first lieutenant. Подобни грешки допускат обикновено чиновници в правителствени сайтове на държави от Третия свят, които превеждат с Google Translate. /БЛИЦ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *