Близо две трети от германците искат ново правителство

Близо две трети от германците искат ново правителство

© Reuters

Олаф Шолц

Дневник Експрес

Научавайте най-важното и интересното всеки ден в 17 часа.

window.dnevnik.eventPush(‘newsletter_form_impression’, {‘newsletter_number’:’2′,’newsletter_name’:’Дневник Експрес’});

Две трети от германците казват в социологическо допитване, че биха искали да видят ново правителство в Германия, само ден след като мнозинството от избирателите заяви в друга анкета, че не е доволно от работата на германския канцлер Олаф Шолц и неговия кабинет, съобщи ДПА.64% от анкетираните от социологическия институт ИНСА за популярния вестник „Билд“ казват, че смяната на правителството би била от полза за Германия. Едва 22%, по-малко от един на всеки четирима запитани, биха искал да се запази сегашното коалиционно правителство, съставено от социалдемократите (СДПГ) на Шолц, Зелените и подкрепящите бизнеса Свободни демократи (СвДП).В петък социологическото проучване „Политибарометър“, проведено от „Група за изследване на изборите“ по поръчка на германската обществена телевизия Зет Де Еф, показа, че 51% от германците са недоволни от работата на Шолц като канцлер, а 58% смятат, че коалиционното правителство се справя зле с работата си.

googletag.cmd.push(function() { googletag.display(‘div-gpt-ad-1611834613314-0’); });

Новото проучване показва, че удовлетвореността от Шолц и неговата СДПГ намалява, като сега 70% от анкетираните са недоволни от работата му, или с 10 процентни пункта повече, отколкото преди четири седмици.

Освен това лявоцентристката СДПГ губи все повече позиции пред крайнодясната „Алтернатива за Германия“ в проучването за „Билд“ и вече има само 18%, с два пункта по-малко от предходната седмица, и три пункта зад „Алтернатива за Германия“, която остава твърдо с 21%.

На опозиционния консервативен блок ХДС/ХСС доверие гласуват 27% от запитаните, Зелените са с 14%, СвДП с 8%, като отбелязват лек ръст от по един пункт. Партия „Левите“ остава без промяна – 5%.

 

Източник Dnevnik.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *