Блокиран от години кораб напусна украинските териториални води

Блокиран от години кораб напусна украинските териториални води - 1

Блокиран от години кораб напусна украинските териториални води

Контейнеровоз, плаващ под флага на Хонконг и управляван от германска фирма, снощи успешно е напуснал украинските териториални води в Черно море, няколко часа след като напусна пристанище Одеса, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Корабът беше блокиран в пристанището в продължение на повече от година и половина, през целия период на войната на Русия срещу Украйна.

„Украйна направи важна стъпка към възстановяване на свободата на корабоплаването в Черно море“, написа малко по-късно украинският президент Володимир Зеленски в платформата „Екс“, доскоро известна като „Туитър“. Той също така потвърди, че корабът е напуснал украинските териториални води и сега се насочва към Босфора.

„Мога да потвърдя, че корабът е напуснал украински води“, заяви снощи пред ДПА и говорител на компанията оператор в Хамбург.

Това е първият кораб, използвал временния коридор от и до украинските морски пристанища, който може да се използва от търговски кораби на собствен риск, съобщи вицепремиерът на Украйна Александър Кубраков. Коридорът беше създаден, след като миналия месец Русия прекрати постигнатото с посредничеството на ООН споразумение за изнасяне на жизненоважно зърно от блокираните украински пристанища.

Екипажът, който се състои изцяло от украински моряци, се справя добре, заявиха от компанията оператор. Според украинската информация товарният кораб се е насочил към Босфора.

Съобщава се, че корабът превозва повече от 2100 контейнера с около 30 000 тона разнообразен товар. Той акостирал в Одеса на 23 февруари 2022 година. Един ден по-късно Русия започна пълномащабна инвазия в съседната страна и блокира пристанищата ѝ.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *