БМФ „Порт Бургас” отбеляза Световния ден за безопасност и здраве при работа

БМФ „Порт Бургас” отбеляза Световния ден за безопасност и здраве при работа

Най-големият частен пристанищен оператор в България „БМФ Порт Бургас“ ЕАД отбеляза Световния ден по безопасност и здраве при работа като положи основите на нова традиция – засаждане на дръвчета на територията на пристанището.
Първите дръвчета засадиха изпълнителният директор на БМФ „Порт Бургас” Борис Балев, областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, зам.кметът в Община Бургас Красимир Стойчев, началникът на Регионалната дирекция за пожарна безопасност и защита на населението комисар Васил Василев и най-младият работник в предприятието Галин Димитров.
В Бургас Световният ден по безопасност и здраве при работа – 28 април, се отбелязва тържествено за първи път. В навечерието на празника на специално организирана церемония БМФ „Порт Бургас” представи дейностите и инвестициите, чрез които гарантира сигурността и здравето на своите работници и служители. Официални гости на церемонията бяха областният управител на Бургаска област Вълчо Чолаков, Красимир Стойчев – зам.кмет в община Бургас, Живко Янакиев – директор на Бюрото по труда, Александър Илиев – директор на Изпълнителна агенция „Морска администрация” – Бургас, Ивайло Иванов – директор на Териториална дирекция „Пристанищна инфраструктура”, Георги Паздеров – директор на РЗИ-Бургас, зам. директорът на регионалната здравна организация Вергиния Цанова и представители на Клуба на моряка в Бургас.
„БМФ Порт Бургас е компания с елитен мениджмънт, който през последните години не е допуснал нито една трудова злополука, подчерта зам.кметът Красимир Стойчев.
„Отговорността при трудова злополука е двустранна – работници и работодатели са зависими един от друг”, сподели своят адвокатски опит областният управител Вълчо Чолаков. Той приветства идеята на БМФ „Порт Бургас” да превърне в традиция отбелязването на този ден и по този начин да изпраща специално послание на всички компании в областта.
БМФ „Порт Бургас” е концесионер на терминалите „Изток 2” и „Запад” от 2012 г. Досега в дейността на дружеството са инвестирани близо 70 млн. евро. Изградени са нови складови площи, допълнителни железопътни коловози, положени са нови пътни настилки, закупено е ново високотехнологично оборудване. Всички извършени инвестиции са насочени към осъществяване на основната цел на компанията – нарастване обема на товарите и осигуряване безопасни и здравословни условия на труд. В областта на безопасността дружеството непрекъснато внедрява нови подходи и съвременни практики. През последната година е обновен центъра за професионално обучение, въведени са нови професии и програми, които създават обучени кадри за бъдещото развитие на компанията. От 2012 г. досега работните места в дружеството са увеличени с повече от 50%. , а 20% от целия екип е на средна възраст под 30 години.
Инвестициите в двата пристанищни терминала продължават, а с тях ще се увеличава и броят на работните места. В момента се изгражда нова работна площадка за обработка на ро-ро товари с площ от 100 хил. кв. м Изграждат се 3 нови корабни места, 2 от които с дължина от по 120 м и дълбочина 8 м, а третото – с дължина 220 м и дълбочина 12,28 м. Очакваната инвестиция е 38 млн. евро.
„Специализацията на пристанищните терминали, модернизацията на товаро-разтоварната техника и усъвършенстването на организацията на работните процеси е основен приоритет на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД и е от първостепенно значение за осигуряването на качествени пристанищни услуги и повишаването на конкурентноспособността на компанията ни. Новите технологии, разширяващите се сектори и промените в организацията на труда вървят ръка за ръка с мисълта за човека, здравето му и неговата безопасност. От началото на своята дейност нашата фирма полага големи и видими усилия в областта на безопасността. Основна цел на екипа и ръководството на дружеството е посредством всички възможности да идентифицираме ясни приоритети за подобряването условията за безопасност при работа. Полагаме усилия за целенасочено изграждане на култура и формиране на поведение за предотвратяване и намаляване рисковете на работното място. “ , каза по време на церемонията Светла Петрова, Инспектор БЗР и координатор качество в „БМФ Порт Бургас“ ЕАД.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *