Богомил Бонев: Костов отхвърли предложението ми за лицензиране на такситата и през МВР!

Богомил Бонев: Костов отхвърли предложението ми за лицензиране на такситата и през МВР!

Вече съм разказвал историята за регулиране на таксиметровия пазар. Но бунтът на таксиджиите срещу “Юбер” прави темата отново актуална. Става дума за комфорта и сигурността на пътниците, преди всичко.
Моето предложение в МС при обсъждането на закона беше: лицензирането на дейността на таксиметровите мераклии да става през м-во на транспорта и МВР. Както в Румъния. Знаехме, че наши таксиметрови шофьори са главните съучастници на автоджамбазите. В Румъния, заради зависимостта на лиценза от МВР – точно обратното. Там, особено в столицата, таксиметровите шофьори практически ликвидираха кражбите на коли. Те имат идеална комуникация, организират се лесно при сигнал за кражба, покриват бързо ключовите артерии. И помагат на полицията, а не на престъпниците.
Костов отхвърли предложението ми. Само транспортното ведомство, защото щяло да има полицейщина.
По ирония на съдбата точно „неговите“ таксиджии му искаха неоснователно оставката за едно убито дете.
Резултатът още в началото беше плачевен. Оказа се, че м-во на транспорта е лицензирало само в София фирми с около 5000 таксиметрови шофьори. Около 3000 от тях бяха с криминално минало.
Статистиката на престъпността, свързана със съучастието на лицензирани таксиметрови шофьори беше стъписваща.
Нищо не се е променило. Имайте го предвид, когато се качвате на такси. Имам много приятели, които са почтени хора и си вадят хляба по този начин. Ползвам таксиметрови услуги и съм срещал много непознати, които са много читави. Но те само потвърждават правилото.
Та за “Юбер”: Копърки, замълчете! Не гарантирате сигурността на пътниците, колите ви са отвратителни, много от тях са маломерни за такава дейност, но имате “лиценз”, не сте добри шофьори, много от вас са откровени простаци, крадете и мамите пътниците, да не говорим, че помагате за задръстванията в София.Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *