Боевете в Судан се засилват, разселените надхвърлят 4 милиона

Боевете в Судан се засилват, разселените надхвърлят 4 милиона - 1

Боевете в Судан се засилват, разселените надхвърлят 4 милиона

Боевете в разкъсвания от война Судан не показват признаци на отслабване, тъй като суданската армия засилва усилията си да си възвърне контрола над столицата на страната, мястото на една от най-тежките битки в конфликта.

Хартум и неговият съседен район Омдурман са арената на главния театър на боевете между две враждуващи фракции от средата на април.

Тогава съперничеството между генерал Абдел Фатах Ал-Бурхан и вицепрезидента Мохамеди „Хемедти“ Хамдан Дагало – ръководителите съответно на военните и на паравоенните Сили за бърза подкрепа (RSF) – избухна във война.

Армията е започнала въздушни атаки и е стреляла с тежка артилерия от понеделник, казаха жители, в опит да поеме контрол над мост през река Нил, използван от Силите за бърза подкрепа (RSF) за преместване на подкрепления и оръжия от Омдурман до другите два града, които съставляват столицата и столичния регион – Северен Хартум и Хартум.

Силите за бърза подкрепа (RSF), които окупираха голяма част от столицата при избухването на боевете през април, отговориха със сила, което доведе до тежки сблъсъци в жилищни квартали, цивилни жертви и масово разселване. И двете страни заявиха военен напредък през последните дни, но няма признаци за решителен пробив.

Започването на сезонните дъждове предизвика разселване в някои части на Судан и опасения, че болестите, пренасяни по водата, ще се разпространят допълнително.

„Ужасяваща ситуация“

„Ситуацията в Омдурман е ужасяваща“, каза Надер Абдула, 52-годишен жител. „Стрелба, звук на артилерия и въздушни удари… има бомбардировки във всички посоки.“

Във вторник здравните власти съобщиха, че най-малко 20 души са загинали в Омдурман, като добавиха, че здравната система на страната е близо до пълен колапс след месеци на битки. ООН съобщи за най-малко 53 атаки срещу здравни заведения в цялата страна от началото на конфликта.

Наред с боевете жителите на Хартум трябваше да се борят с продължителни прекъсвания на тока и водата, необуздани грабежи от Силите за бърза подкрепа (RSF) и разлагащи се тела.

„Нито една от страните не може да спечели директно и това, което ги чуваме да казват в медиите, е обратното на това, което се случва на място“, каза Мохамед Ашер, 37-годишен, живеещ в южен Хартум. „Какво им остава в Хартум, за да спечелят? Институциите са унищожени, университетите, пазарите са унищожени.

С трупове по улиците на столицата и морги, препълнени четири месеца след началото на конфликта, Save the Children вдигна тревога за „риска от големи огнища на болести в града“.

През последните години в Судан имаше многократни епидемии от холера и лекарите предупредиха за нова заплаха в резултат на войната.

„Ужасяваща комбинация от растящ брой трупове, сериозен недостиг на вода, неработещи хигиенни и санитарни услуги и липса на възможности за пречистване на водата също пораждат опасения от епидемия от холера в града“, каза базираната в Лондон благотворителна организация във вторник.

Четири милиона разселени

Ситуацията е тежка и за тези, които са успели да избягат от домовете си, или в други градове на Судан, или в съседни страни.

ВКБООН каза, че най-малко четири милиона души са били разселени, включително повече от 900 000, които са избягали в съседни страни, които вече се борят с конфликти и икономически кризи.

Най-голям брой – повече от 377 000 – са избягали в Чад от западния судански регион Дарфур, където свидетели обвиниха арабските милиции, свързани със Силите за бърза подкрепа (RSF) , за вълна от етнически насочени атаки срещу неарабски групи.

„Агенцията на ООН за бежанците е дълбоко разтревожена от влошаващите се здравни условия в цялата страна, включително в бежанските лагери, както и на граничните входни пунктове и транзитни центрове в съседни страни, където пристигат хора, принудени да бягат“, каза ВКБООН във вторник.

„Тъй като много семейства са били в движение от седмици – с много малко храна или лекарства – продължават да се наблюдават нарастващи нива на недохранване, епидемии от болести и свързаните с тях смъртни случаи“, се добавя в него.

Между 15 май и 17 юли са докладвани повече от 300 смъртни случая, главно сред деца на възраст под пет години, поради морбили и недохранване, според ВКБООН.

Тъй като жертвите и броят на разселените лица продължават да нарастват, дипломацията изглежда е в застой с поредица от различни усилия – от преговори, водени от Саудитска Арабия и Съединените щати, до регионални опити от страна на Африканския съюз и регионалната източноафриканска група IGAD – които се провалят за постигане на конкретни резултати.

Източник: Al Jazeera

Превод и редакция : Оля Ал-Ахмед

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *