Божилов: Няма данни задържаните за шпионаж българи на Острова да са имали връзка с лица у нас

Полицаите, обрали мигрант с опрян пистолет в главата - под домашен арест с гривни

Божилов: Няма данни задържаните за шпионаж българи на Острова да са имали връзка с лица у нас

Няма данни тримата българи, които бяха арестувани във Великобритания по подозрение в шпионаж в полза на Русия, да са имали връзка с лица в България. Това заяви в ефира на 
„Събуди се” Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност и бивш зам.-министър на отбраната.

„На този етап знаем само, че става въпрос за хора от българска националност. Няма информация да са извършвали някаква дейност у нас“, поясни той. 

„Великобритания е чувствителна към шпионските афери заради това, че на нейната територия бяха извършени няколко акта на насилие, които бяха свързани с Руското главно разузнавателно управление. Ето защо този случай ще има медийно отразяване, особено когато влезе в съдебна фаза. Но много неща няма да бъдат достъпни като информация за широката публика, най-вече какво точно са правили тези българи”, поясни Божилов.

ДАНС разследвала от януари задържаните за шпионаж българи във Великобритания
 
По думите му подобни шпионски скандали се разиграват на територията на различни държави. „Бях във Вилнюс по време на срещата на НАТО. Ключовото беше, че държавите членки трябва да затегнат сигурността, тъй като Русия засилва хибридните дейности. Руската държава се опитва да повлияе на страните членки на НАТО, за да спрат помощта за Украйна. Тези хибридни войни ще продължат, а интензитетът ще се усилва. Това, което става в Черно море наистина е притеснително. Русия се опитва да наложи своето влияние по всякакъв начин”, допълни още бившият зам.-министър на отбратата. 

Целия разговор гледайте във видеото.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *