Болсонаро поискал от хакер да хакне системата за гласуване в Бразилия

Болсонаро поискал от хакер да хакне системата за гласуване в Бразилия - 1

Болсонаро поискал от хакер да хакне системата за гласуване в Бразилия

Бразилски хакер заяви на изслушване в Конгреса, че бившият президент Жаир Болсонаро е искал от него да хакне електронната система за гласуване на страната, за да извади на показ предполагаемите ѝ слабости преди президентските избори през 2022 г., предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Валтер Делгати не предостави никакви доказателства за твърдението си пред парламентарната анкетна комисия. Но подробните му показания разширяват обвиненията срещу бившия крайнодесен лидер, разследван за ролята му в бунтовете на 8 януари в столицата Бразилия.

Делгати каза на депутатите, че се е срещнал лично с Болсонаро и е казал на бившия президент, че не е възможно да хакне системата за електронно гласуване.

Болсонаро отрече каквито и да е нарушения.

Политическият враг на Болсонаро, левият Луиз Инасио Лула да Силва, спечели изборите на 30 октомври 2022 г. с едва 50,9% от гласовете.

Според Делгати Болсонаро е искал опитът за хакване да убеди някои избиратели, че системата за гласуване в страната не е надеждна. Делгати каза също, че му е било обещано президентско помилване, в случай че в крайна сметка бъде разследван за действията си.

Болсонаро отдавна насаждаше сред своите твърдолинейни поддръжници убеждението, че системата за електронно гласуване на нацията дава възможности за измами, въпреки че никога не е представил никакви доказателства.

През юни съдийски състав заключи, че Болсонаро е злоупотребил с властта си, за да хвърли неоснователни съмнения върху системата за електронно гласуване в страната и му забрани да се кандидатира отново за поста до 2030 г.

По време на днешното изслушване съюзниците на Болсонаро в комисията поставиха под съмнение благонадеждността на Делгати.

През 2015 г. Делгати беше изпратен в затвора, защото се представял следовател във федералната полиция. Две години по-късно той е разследван за фалшифициране на документи, което той отрича. Освен това няколко души го обвиниха в присвояване – твърдения, които се появиха отново по време на изслушването му днес.

В Бразилия лица, лъжесвидетелствали пред парламентарни анкетни комисии, могат да бъдат вкарани в затвора.

Изслушването в Конгреса увеличава многобройните съдебни проблеми, пред които е изправен Болсонаро за дейности по време на неговия мандат.

По-рано този месец федералната полиция заяви, че Болсонаро е получил пари в брой от продажбата на два луксозни часовника на стойност близо 70 000 долара, които получил като подарък от Саудитска Арабия, докато е бил на поста. Полицаи претърсиха домовете и офисите на няколко души, за които се предполага, че са замесени в случая, включително генерал от армията с четири звезди. Болсонаро отрече каквото и да било нарушение, свързано с подаръците.

Източник: БТА

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *