Борбата с инфлацията: Какви предизвикателства може да срещнат централните банки

Кабинетът предлага 933 лв. минимална заплата от догодина

Борбата с инфлацията: Какви предизвикателства може да срещнат централните банки

Увеличаване на тарифните и бюрократичните бариери, които затрудняват международната търговия, застаряването на населението в много страни, както и „зеленият” преход към изцяло възобновяеми енергийни източници са сред факторите, които определят развитието на световната икономика.  Засилването на тяхното влияние върху глобалното икономическо развитие обаче може да предизвика нарастване на инфлационния натиск, което да се окаже сериозно предизвикателство пред водещите централни банки, посочват анализатори.

Загриженост относно тези процеси беше изразена в речите на някои от участниците в годишната среща на централни банкери от цял свят, която се проведе в края на миналата седмица в американския щат Уайоминг, както и в икономически анализи, представени на форума.

Цените на храните на едро тръгнаха нагоре

Откакто избухна пандемията от COVID-19 и дори след нейното утихване се наблюдават опити за налагане на ограничения при търговията в глобален мащаб и за връщане към политиката на протекционизъм.

Мултинационални корпорации започват да изтеглят от Китай производствените си мощности, които осигуряват доставките на части за тяхната дейност. Те се опитват да организират производството на тези части, сред които са и полупроводниците, в страни от Европейския съюз или в САЩ, които им отпускат милиарди долари под формата на субсидии.

На този фон политиката на влагане на огромни средства в прехода към възобновяеми енергийни източници, която правителствата на много от развитите страни провеждат, може да се окаже „нож с две остриета” за тях, поне в краткосрочен и средносрочен план. Тази политика може да принуди въпросните държави да увеличат националните си дългове, за да инвестират повече в технологии, базирани на скъпи и сравнително редки суровини. Това пък може да доведе до повишаване на инфлацията, посочва Асошиейтед прес.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *