БОРИСОВ 2 НЯМА КАК ДА САНИРА БОРИСОВ 1

БОРИСОВ 2 НЯМА КАК ДА САНИРА БОРИСОВ 1

Бедствията са дежурни състояния на републиката. Винаги идват внезапно, непредизвестени, неосигурени със средства за противопоставяне на управленската ни безотговорност и човешката немара към природата и изненадите, които тя крие от нас до момента, в който ни се срутят на главите.
На този фон много ярко изпъкват действията и бездействията на властта – тя винаги е изненадана, неподготвена и направо ошашавена от събитията. И започва да говори за профилактика само до утихване на поредната стихия. След това забравя.
Без съмнение, всички си спомнят за кредита, който Борисов изтегли от неизвестен източник за спасяване на банковата система. Ясно е само, че този кредит надхвърля 4 млрд. лева. Обосновано е да се предполага, че част от тия пари бяха дадени назаем на Фонда за гарантиране на влоговете. Така се запуши изкуствено изровената дупка, известна още като КТБ. Този фонд е инструмент и орган на банковата система. Единственото право на правителството е да го управлява оперативно. Така е по закон. Начинът на управление, обаче, се определя от УС на БНБ, а Асоциацията на банките контролира как се пълни тоя фонд – от вноски на банките. Но банките са частни и техните пари нямат допирна точка до бюджета на републиката. По тая причина се налага да настояваме всички да спрат да ни лъжат, че данъкоплатците ще плащат парите, взети назаем от фонда. В крайна сметка, правителството покри своята отговорност, като даде на Фонда за гарантиране на влоговете едни пари. Предполагаме, че са 4 млрд., но в действителност не знаем колко са. Но това, което със сигурност знаем е, че преди да даде тези пари, Борисов 2 трябваше да ги вземе отнякъде. Поради липса на такива суми в джоба на кабинета му. Така беше обяснено на нас, простосмъртните, защо се налага тоя кредит. Публичните информационни източници ни осведомиха, че заемът, взет от правителстовото е с 3% лихва. И като добри управляващи, финансите на кабинета Борисов 2 дадоха същите тези пари на Фонда за гарантиране на влоговете. Само че при лихва малко повече от 4%, за да си гарантират положителни приходи.
Дотук всичко е прекрасно – правилно управление на парите. Но в публичното пространство увисват много въпросителни. Като например, дали правителството даде всичките взети на заем пари на фонда? Нали си спомняте, че фондът имаше 2 млрд. и половина собствени пари? 1 млрд. бяха в ценни книжа, но къде в тая сметка останаха собствените 1, 5 млрд. лв. на фонда?Простата сметка показва, че ако тия 4 млрд. бяха дадени на фонда, заедно с неговите собствени пари, фондът щеше да има излишъци от пари и трябваше да искаме смяна на ръководството за лошо управление…Т.е. парите дадени на фонда безпорно са по-малко. Тогава, къде са парите, които не са били необходими на фонда?На фона на моите елементарни и неекспертни разсъждения, единственото обосновано предположение е, че Борисов 2 взе и си задържа част от парите по огромния кредит, за да си прави пиар и да си гарантира дейности, с които си купува електорат… Една от тия дейности е санирането, драги читатели. Управляващите размахват и развяват разни агитационни и пропагандни байраци. Като например правителствената програма за санирането на панелките. За тази куха операция са осигурена над 1 млрд. лева. Първоначално кабинетът Борисов 2 лъжеше, че това са пари по европейски програми. По-късно стана ясно, че тези средства ще се дадат от републиканския бюджет.
Интересно, откъде се взеха тия пари в наличност, след като при встъпването си на власт Борисов и министрите му истерично тръбяха, че на НЗОК й липсват едни 200 млн., а БДЖ спира влакове поради дефицит от 40 млн. лв. И изведнъж правителстовото извади от ръкава си печелившото асо – 1 млрд. лв. за боядисване и изолация на разпадащите се панелки. Може би това са ония пари, за които споменах в началото? Нито лев от тия средства няма да стигне до пострадалите от бедствията. Нали ви казах? Държавата брои само удавените и изобщо не се интересува от ония, които ще си отидат от тоя свят, защото няма да преживеят загубите си от наводненията. Загубите им са акумулирали усилията им и лишенията им през целия им нещастен живот – най-напред в условията на соца, а сега под управлението на децата и внуците на соцтираните.Безспорно е, че Борисов 2 няма как да санира Борисов 1 и БКП миналото ни.
И накрая, ще се опитам да ви го обясня по-просто. Ако аз, Л. К., взема назаем едни 1000 лв., за да ги дам на моя приятел Мармалада, за когото съм ви разправял неведнъж, за да си прави превъзходни мармалад от шипки, аз съм длъжен, според закона, да му определя съответната лихва. Ако ги нямам тия пари, ще ги взема от друг пирятел. И той ще ме обложи с 3% лихва, а аз ще поискам от Мармалада 4% лихва. Защото законът ме принуждава. Иначе ще ме санкционират. Съгласно действащото законодателство – ЗКПО, ЗС и прочие законови и подзаконови актове. Отказът от лихва означава, че данъчните ще ме задължат да платя на държавата въпросната лихва от джоба си.Любо КОЛЬОВСКИКолаж: Иво Ангелов, „СИЛА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *