Браковете, завършващи с развод в България, продължават средно 16,3 години

Браковете, завършващи с развод в България, продължават средно 16,3 години - 1

Браковете, завършващи с развод в България, продължават средно 16,3 години

Браковете, които завършват с развод в България продължават средно 16,3 години. Това прави България 3-тата страна на европейския континент с най-висока средна продължителност на брака, според независима оценка на сайта за запознанства SugarDaters. Тези изчисления са направени с помощта на микроданни от „Разводи по продължителност на брака“, както е отчетено от последните налични български данни на Евростат.

Четвъртата година на брака е тази, в която се регистрират най-много раздели и разводи, които представляват 4,7% от общия брой в България. Само 0,5% от неуспешните бракове приключват преди първата си годишнина.

34,7% от съюзите, които се разпадат, го правят през първите десет години от брака. 28,3% се разделят през следващите десет години, от 10 до 19 години; следващите 21,7% се развеждат между 20 и 29 години брак; останалите 15,4% го правят след 30 години брак:

Всички данни включват само бракове, които са приключили с развод или раздяла.

Според SugarDaters браковете на европейския континент, които завършват с развод, продължават средно 14,1 години. Страната, в която браковете продължават най – дълго до развода е Италия, със средна продължителност от 18,7 г.

Въпреки това, при преглед на продължителността на браковете в други страни от Южна Европа, много от тях също са сред първенците. Португалия например е втора в тази класация с продължителност от 17,5 години. Следва България с 16,3 г. и Испания с 16,1 г.

Единствено Полша, на пето място с 15,7 г., и Швейцария, на осмо място с 15,5 г., нарушават тази тенденция. Други страни от Южна Европа, които се появяват в топ 10, включват Гърция (15,6 г.), Словения (15,6 г.), Хърватия (15,4 г.) и Словакия (15,3 г.). От 11-та позиция, се появяват много страни от Централна Европа, като Франция, Германия, Белгия и Холандия. След тях средните стойности се разпределят неравномерно по целия континент. Европейски данни по продължителност по десетилетия Според оценката на SugarDaters 42,3% от браковете, които завършват с развод в Европа, продължават между 0 и 9 години. Следователно това е периодът с най – висок процент на разводи.

В Азербайджан, Грузия и Северна Македония 57,6%, 54,2% и 51,6% от браковете съответно, които завършват с развод, стават през първите девет години. Това са най – високите проценти за всички десетилетия сред всички изследвани страни.

Въпреки това, когато разглеждаме колко дълго продължават браковете след 30 години брак, можем да видим, че като цяло има много по – ниски стойности. Така разводите в Турция, Швеция и Азербайджан след 30 години брак са съответно 5,5%, 5,4% и 4,3%. Това са най – ниските проценти за всички периоди и страни.

Установено е, че в Европа 5,4% от разводите се случват през четвъртата година от брака, найвисокият процент сред всички изследвани години (с изключение на периода „Над 30 години“, тъй като той обхваща няколко рекорда). Въпреки това, както се очакваше, периодът с наймалко разводи е „под 1 година“, като само 0,7% от браковете са погрешно сключени и завършват с раздяла.

Сред изследваните държави тези с най-висок процент на разводи през първата година са Грузия (4,9%), Сърбия (1,8%), Северна Македония (1,7%) и Азербайджан (1,7%). Това означава, че например в Сърбия 1,8% от разводите се случват през първата година от брака. Данните за Грузия са особено поразителни, като 4,9% от разводите се случват през първата година. От друга страна, когато разглеждаме продължителността на браковете над 30 години, можем да видим, че Италия, Португалия и България регистрират най – високи стойности.

Това не е изненадващо, тъй като именно това са страните, които заемат челни позиции по продължителност на браковете преди развод. Така 17% от разводите в Италия се случват след 30 години брак. В Португалия този процент е 16,8%, а в България – 15,4%.

Александра Олариу, маркетинг директор на SugarDaters, обобщи, че „въпреки значителния брой разводи, предприети през първите девет години от брака, действителната средна продължителност в някои страни достига почти 19 години.

Хора, встъпили в брак на 20 г., ще стигнат до развод на 39 г. – възраст, която все още предоставя достатъчно време за изграждане на живота и намиране на щастието за дълго време, независимо дали ще останат сами или ще обвържат живота си с някого.“ „Освен това ясно виждаме как по – консервативните страни като Италия, Португалия, България или Испания имат по – висока средна продължителност на брака. Тези средни стойности вероятно ще намалеят през следващите десет години, успоредно с промените в мисленето, водени от по – младите поколения.“ „Така или иначе, целта на бракосъчетанието е взаимното удоволствие и положителни емоции. Следователно поддържането на съюза или прекратяването му не трябва да зависи от средни стойности или цифри, а единствено от щастието на двойката и всеки поотделно. Всеки разбира любовта по свой собствен начин и ако дадени разбирания не съответстват на семейните обстоятелства, по – добре е хората да поемат по нов път към нов живот.“

Относно SugarDaters

SugarDaters, един от водещите сайтове за запознанства в света, има близо 1 000 000 потребители в световен мащаб и присъства в 27 страни в Европа, Северна Америка, Латинска Америка и Азия. Тяхната цел е да премахнат предразсъдъците и да изградят взаимоотношения, основани на индивидуални очаквания, уважение, доверие, забавление, любопитство и желание за взаимно израстване. За да постигнат това, те упражняват строг контрол върху потребителските профили. Потребителите трябва да са навършили 18 години, за да имат акаунт в SugarDaters.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *