БРАНИМ ДОСТОЙНСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА ОТ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА… КАКТО КАЗВАШЕ БАБА МИ: ТУРИ МУ ПЕПЕЛ!

БРАНИМ ДОСТОЙНСТВОТО НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА ОТ МИНИСТЪРА НА КУЛТУРАТА… КАКТО КАЗВАШЕ БАБА МИ: ТУРИ МУ ПЕПЕЛ!

Този Рашидов, министъра на културата, не може ли Борисов да си го прибере? Не за друго – просто да му направи услуга и да го накара да млъкне!
Тук не говорим за неадекватност, вече отдавна сме преминали отвъд неадекватността!
Нека да е ясно – аз лично приветствам и от все сърце се радвам на изложението на Тракийското съкровище в Лувъра, както и концерта на „Йоан Кукузел“ в Парижката Света Богородица! Това са забележителни събития и поздравления заслужават всички, които са ги направили възможни! Включително въпросният министър. И щеше да е чудесно, ако нещата бяха останали така – изложба, концерт!… Браво! Самият факт е безспорно положителен! Както, впрочем и всяка театрална премиера в Комеди Франсез на режисьора Галин Стоев, оперно представление или концерт на Красимира Стоянова, Соня Йончев, Надя Кръстева, Владимир Стоянов, Орлин Анастасов, моя милост и т.н.
Т. е. хубаво е! Културни прояви на българи в Париж не липсват! Те се случват и без министри, и без самолети, и без командировъчни….
И точно тук се ражда тази гранична с абсурдността неадекватност и натрапчиво лош вкус, които освен неловки усмивки усилващо започнаха да предизвикват гадене и потресни тръпки в гърба!
Но как да го обясним това и на кого, при положение, че очевидно самият министър, а и цялата политическа класа в родината не са наясно с някакви основополагащи А и Б не само на добрия вкус, а и на редно и нередно?…. И кой да им го обясни? Тези, които делят самолетите и трапезите им ли, забравили отдавна не само добрия вкус, редното и нередното, а и всякакво приличие още с първата торта, поднесена по пантофи?…
Тази, тъй наречена „четвърта власт“, коригиращият елемент, неосъществената никога, а толкова нужна независима българска журналистика…
Каква тъга, какво безнадеждие!…
И след като „журналистите“, които политиците „слушат“ няма да си рискуват командировъчните и да кажат какъв е проблемът, а другите, истинските журналисти са до такава степен маргинализирани, че политиците могат да си позволят и да не ги чуват, да започнем повече хора да говорим, белким на края вземат, та ни чуят!
Господа!
– Да се плаща на журналисти с парите на данъкоплатците
„за да не ти създават скандали“ Е ПРОБЛЕМ!
– Да се отстраняват хора заради изказана позиция Е ПРОБЛЕМ!
– Да не се защитават, а нападат живите създатели на българската култура и то от служители на Министерство на културата Е ПРОБЛЕМ!
И тук да се върна към това, което всъщност предизвика възмущението и гнева ми:
НЕ! Ние артистите, музикантите, поетите и художниците не работим
„за престиж“ и ако министърът на културата не е наясно с това, какво изобщо прави на този пост? Ние от това живеем, с труда си изкарваме хляба! Повечето от нас нямат сметки в милиони. И тук се чудя – Рашидов, тези милиони дето ги загуби в КТБ, от престиж ли ги е натрупал? Или от нещо друго? Защото аз си представях, че ще да е от скулптури…
Но, ако беше така, може би първи щеше да е разбрал и защитил Жоро Петров, както смятам е редно да направи всеки почтено изкарващ насъщния и занимаващ се с изкуство човек!
Тук не се борим за някакви милиони! Борим се за едното достойнство! Но стигнало ли се е до там, да браним достойнството на българската култура от министъра на културата… Както казваше баба ми, тури му пепел!Александрина Пендачанска
Колаж: Иво Ангелов, Свободен човек

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *