Британското разузнаване: Русия компенсира с численост ниския боен дух и наказанията

Британското разузнаване: Русия компенсира с численост ниския боен дух и наказанията  - 1

Британското разузнаване: Русия компенсира с численост ниския боен дух и наказанията

Британското военно разузнаване в ежедневния си доклад обсъжда морала на руските войски в Украйна, съобщава руската служба на Би Би Си.

На 25 август 2023 г. двама руски военнослужещи бяха осъдени на най-малко две години затвор от военен съд за отказ да изпълнят заповеди да се върнат на фронта в Украйна (както се изразява Министерството на отбраната на Обединеното кралство; не е ясно кой конкретен инцидент се споменава).

Още новини от Украйна

На 18 юли 2023 г. „Медиазона“ (обявена за „чуждестранен агент“ в Русия) писа, че почти 100 военни биват осъдени всяка седмица в Русия за отказ да воюват. Ако тази тенденция се запази, тогава за година те ще бъдат около 5200.

Високият процент на изправените пред съда показва лошото състояние на морала в руската армия и нежеланието на някои нейни войници да се бият. Отказите говорят за недостатъчна подготовка, мотивация, както и за ситуация на повишен стрес, в която се намират руските войски по цялата фронтова линия, смятат от разузнаването.

Въпреки че някои военни отказват да се бият и процентът на отпадналите поради бойни загуби също остава висок, Русия е много вероятно да компенсира, като изпрати голяма маса от лошо обучени войници на фронтовата линия.

След частичната мобилизация през септември 2022 г. Русия адаптира подхода си към войната, като разположи голям брой хора както в нападение, така и в отбрана.

През първите месеци на пълномащабната инвазия в Украйна, според британското разузнаване, много руски командири не са обръщали достатъчно внимание на дисциплината. Ситуацията започнала да се променя през есента на миналата година, когато се появиха няколко „драконовски“ инициативи, предназначени да повишат нивото на дисциплина във войските, участващи в нахлуването в Украйна. Тази тенденция се засили след оглавяването на обединеното командване от началника на руския генерален щаб Валерий Герасимов.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *