Брюксел предупреди: Очаквайте драстични мерки при нова ескалация на напрежението в Северно Косово

Брюксел предупреди: Очаквайте драстични мерки при нова ескалация на напрежението в Северно Косово - 1

Брюксел предупреди: Очаквайте драстични мерки при нова ескалация на напрежението в Северно Косово

Говорителят на Европейския съюз Петер Стано заяви днес, че ЕС на няколко пъти ясно е заявявал какво очаква от Косово, за да оттегли мерките, въведени срещу Прищина, и че ЕС е готов да въведе драстични мерки, ако няма деескалация на ситуацията в Северно Косово, съобщи Танюг, цитирана от БТА.

„ЕС поиска от Косово да действа в посока на деескалация и незабавно да спре всички полицейски действия във и около административните общински сгради в общините със сръбско мнозинство в северната част на Косово. Четиримата кметове временно ще изпълняват задълженията си извън общинските сгради. Ние също така отбелязахме и приветствахме съобщението на правителството на Косово за намаляване на полицейското присъствие с 25 процента в и около общинските сгради. Всичко това са важни стъпки, но са необходими допълнителни стъпки“, каза Стано на редовен брифинг, когато бе попитан дали ЕС ще започне да премахва мерките срещу Косово в момента, в който бъдат обявени избори в четири общини в Северно Косово със сръбско мнозинство.

Той подчерта, че премахването на наказателните мерки не зависи от ЕС или международните партньори, а от способността на Белград и Прищина да отговорят на искания, споразумения или задължения.

„Също така заявихме на няколко пъти, че избори трябва да бъдат организирани и в четирите общини. Организирани по приобщаващ начин с пълното и безусловно участие на всички косовски сърби. И е много важно да се върнем към диалога между Белград и Прищина“, подчерта Стано.

Попитан дали ЕС иска да види конкретни резултати и прилагане на договорените споразумения между Белград и Прищина до края на годината, Стано каза, че би било добре да види конкретни резултати по-рано, защото споразуменията не служат за задоволяване на международните партньори и ЕС, а са приети в името на благосъстоянието и подобряването на живота на гражданите.

„Разбира се, има нужда от спешно прилагане на споразумението. Както на институционално ниво в Брюксел, но и сред 27-те членки на ЕС и сред международните партньори има усещане и нужда от деескалация на ситуацията в полза на гражданите на Косово и Сърбия, но и така, че и двете страни да могат да продължат напред по европейския дневен ред. Защото без напредък в диалога няма да има напредък и по европейския път. ЕС вече заяви това много ясно на няколко пъти“, заяви Стано.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *