„БУЛГАРТАБАК“ ИЗКУПИ АКЦИИТЕ НА „ЛАФКА“. СДЕЛКАТА МИНАВА В ДУБАЙ, КЪДЕТО ПЕЕВСКИ ИМА ЦИГАРЕН БИЗНЕС

„БУЛГАРТАБАК“ ИЗКУПИ АКЦИИТЕ НА „ЛАФКА“. СДЕЛКАТА МИНАВА В ДУБАЙ, КЪДЕТО ПЕЕВСКИ ИМА ЦИГАРЕН БИЗНЕС

Заводът за цигари на „Булгартабак“ в Благоевград от седмица се командва от нов шеф – индиец, докладваха пред Big5.bg възмутени работници в най-голямото предприятие в Пиринския край.
Научихме, че Шреаз Кишор Фаднис е назначен миналата седмица в „Булгартабак Холдинг“, когато са и вписвания в съда на новото ръководство. Името на Фаднис съществува в британския търговски регистър като директор на фирмата Betanalytics, регистрирана в Лондон през август 2011 година. Той влиза като лице директно в Булгартабак холдинг, която пък контролира фабриката в Благоевград. Срещу чисто новия шеф обаче моментално тръгнали тежки брожения от профсъюзите, обясниха работници в холдинга.
Новината за ръководител индиец идва на фона на друга важна вътрешнофирмена случка – „Булгартабак“ си е изкупил изцяло дяловете във веригата „Лафка“, която се притежава от „Табак маркет“. Всъщност „Булгартабак холдинг“ е подписал споразумение за обратно изкупуване на миноритарен дял от прехвърлените през годината акции на „Табак маркет“.
В консолидирания отчет се уточнява, че става въпрос за пакет от 34.8%. А в кого е другият дял от „Табак маркет“, никой не знае, тъй като липсват вписвания по партидите в Търговския регистър и т.нар. публично дружество не е разкрило тази информация.
Според икономисти това прехвърляне на акции от левия в десния джоб става по желание на човека зад „Булгартабак“ и „Лафка“, за когото се говори пък, че е Делян Пеевски. Твърди се, че сделката е минала по дубайска линия, където Пеевски върти сериозен бизнес с цигари.
Смята се, че с хватката е възможно да са превъртени между 150 и 180 милиона евро, част от които пък са били в трезора на КТБ.
В същото време миналата седмица стана ясно, че бившият шеф на „Булгартабак“ Христо Лачев и съпругата му Мирела са осъдили прокуратурата да им плати общо 20 000 лв. обезщетение заради воденото срещу тях дело за укриване на данъци. Данъчното дело срещу Лачеви започна с шумна прокурорска акция преди 9 години. Те обаче бяха оправдани още от градския съд, а апелативната прокуратура пледира на втора инстанция да се потвърди оневиняването им. Така делото изобщо не стигна до Върховния касационен съд.www.big5.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *