Бургаската библиотека обогати фонда си с книги на иврит

Бургаската библиотека обогати фонда си с книги на иврит

Книги на иврит дари на Регионалната библиотека „П.К.Яворов” – Бургас Мойсей Бахар от Израел. Дарението от документални книги и художествена литература съдържа 20 заглавия от популярни израелски автори. Сред тях са автобиографичната книга на Шимон Перес „Няма място за малки сънища”, критичната биография на Бенямин Нетаняху, написана от един от най-влиятелните политически журналисти в Израел Бен Каспит. Присъстват още заглавия на израелския журналист, политик и депутат Офер Шелах, на известния романист Асаф Инбари, Нова Семел и др.
Мойсей Бахар е евреин от български произход, напуснал страната през 1950 г. на три годишна възраст. 67 години по-късно той се връща, за да живее, както сам казва, на родна земя и да вдишва от въздуха й. Избира Созопол и през 2014 г. трайно се установява в морския град. Български език е научил в семейството си. Икономист по образование, той обвързва живота си с културата и изкуството чрез импресарската си фирма в Израел. Дарява на библиотеката книги от известни израелски автори с идеята да даде възможност на читателите за повече и по-разнообразно познание в областта на литературата и документалистиката.
Дарението бе осъществено с посредничеството на Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” и неговия председател Алберта Алкалай. Книгите прие директорът на Регионална библиотека „П.К.Яворов” Мария Бенчева. Това са първите книги на иврит, които постъпват във фонда на библиотеката. В България иврит е малко популярен език. Въпреки това, според Мария Бенчева, читатели ще има. Ежегодно регионът се посещава от стотици израелски туристи. Регионалната библиотека в Бургас работи по договор с много от хотелите, в които те са настанени, и сега вече, при желание, ще може да осигурява и литература на техния език.
Дарената литература ще е полезна и на изучаващите иврит в България – основно в Класическата гимназия в София и в специалността „Хербаистика” в Софийския университет, с който Център „Алеф” неотдавна стартира съвместни инициативи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *