Бутафория от векове за векове

Бутафория от векове за векове

„Каза ми: седни, Божидаре. Аз скоро си отивам. Исках да ти предам, че ти си определен да оправиш държавата. Вярата е най-важното. Попитах веднага от кого съм определен. Не ми обясни. Тя беше зле. Продължи: трябва да стегнеш четири държавни църкви. Когато това стане, България ке се вдигне на крака.“
Това е разказ на Божидар Димитров, публикуван в сайта на окултен център „Селена“ през 2007 г. Още тогава шефът на НИМ твърди, че баба Ванга му заръчала да оправи Голямата базилика в старата столица Плиска, за да оправи след това и България.
„Когато Ванга ме извика, нямах и капка интуиция за институционални права да свърша това“, обяснява Димитров. И вероятно по тази причина първо се захваща да оправи себе си и родния си град Созопол. Така през лятото на 2010 г. открива на близкия остров Св. Иван мощите на Св. Йоан Предтеча, а две години по-късно и гроб на вампир. За ремонта на църквата „Св. св. Кирил и Методий“, в която са изложени мощите, правителството на ГЕРБ отпуска общо 570 хиляди лева. За допълнителни проучвания на созополските кръвопийци пък са дадени още 270 хиляди лева и в знак на благодарност там веднага бива открит втори вампир – съпруга на първия.
Дооправянето на Созопол вече е въпрос на време. Но и на пари, понеже Димитров има амбицията да възстанови и крепостните му стени. За целта той активно лобира пред премиера Борисов, като по собствени признания (тв интервю от март 2015 г.) опакова проекта с още два – за Голямата базилика в Плиска и за хълма Трапезица във Велико Търново.
Правителството обаче отпуска 500 000 лв. само за базиликата и Божидар е принуден да направи поредното разтърсващо созополско откритие – древен амулет с осемлъчна звезда. Тъй като скопските държавнотворци смятат звездата за символ на древната македонска държава (за първи път тя е използвана от Филип ІІ Македонски, такава има и на гроба му в с. Вергина), шефът на НИМ даже дава акъл на кмета на Созопол да съди Македония за „интелектуалната кражба“. „Идват избори и някой и друг милион евро едва ли ще са му излишни. Созополската звезда е с век по-стара от тази на Филип Македонски и очевидно е открадната от него при пребиваването му в Аполония Понтика.”
Уви, премиерът пак не се усеща да отвори кранчето и по тази причина Божидар Димитров прибягва до варианта с баба Ванга. При разкопки на „свещения кладенец“ в Голямата базилика в Плиска изведнъж бликва чудотворна вода. И най-важното – местен бизнесмен веднага осигурява уред за изпомпването й, тъй че да се събере достатъчно вода за окъпването на Борисов. „На 10 август премиерът ще бъде в региона, за да открие пътен възел Белокопитово на автомагистрала „Хемус“, и ще посети Голямата базилика“, пише директорът на НИМ в официално съобщение до медиите (24 юли). Чудесен повод да се намекне, че ако министър-председателят отпусне пари и на Созопол, там го чакат още по-големи чудеса!
Впрочем отсега можем да се обзаложим, че за разлика от кладенчето в Плиска, созополското ще е източник не само на „здраве и успех“, а на вечен живот. И точно до него, „както е предсказала Ванга“, ще бъде открит амулет с лика на Аполон, който силно наподобява този на Бойко Борисов. Върху амулета, разбира се, ще има и надпис. Дължината му обаче ще зависи от това кога премиерът ще реже лентата на тръбопровод с дифузер по проекта „Дълбокоморско заустване на пречистени от пречиствателна станция Созопол отпадни води“…
В интерес на истината Божидар Димитров е в състояние да го измисли и за пет минути. Или най-малкото може да покани Джизъса, който ще свърши работа за пет секунди. Освен това той трябва да бърза – до 2020 г. са налични 300 млн. евро за опазване на културно-историческото ни наследство. С част от парите вече бяха „отремонтирани“ около 30 крепости, но созополската още чака. Проектът по превръщането на Небет тепе в Пловдив в огромна твърдина с 14-метрова кула, до която ще се стига с ескалатор или асансьор, също чака. Като негов двигател, Божидар Димитров дори беше освиркан и позорно напусна общественото обсъждане за издигането на поредната нелепа туристическа атракция.
Отгоре на всичко несгодите продължиха: през май 37 организации подписаха меморандум за създаване на Форум „Културно наследство“, чиято цел е да бъде „страна в диалога с държавата за съхранение на автентичността на недвижимото културно наследство“. Експертите яростно възразиха срещу самоназначаването на Димитров за идеолог на „диснификацията“ (по проф. Ивайло Дичев), покрай която никнат извадени като от калъп крепости с 5-6 метра зидария и задължителната кула-музей. „Дори екстрите са едни и същи – възстановки на битки, стрелба с лък, будоар с рицарски одежди, демонстрации на занаяти, пейки за отдих, барбекю и т.н.“ (Цветана Георгиева). „Историкът счита, че българското археологическо наследство не е в състояние да привлече туристи, тъй като е в руини. За да може да станат привлекателни, според него крепостите трябва да се издигнат до зъбер. Гради се в Перник, в Созопол. За тях се използват европейски средства. По този начин много по-лесно и бързо се усвояват средства, отколкото при коректна реставрация“ (проф. Тодор Кръстев).
Резултатът, естествено, е плачевен – достатъчно е да се види Пернишката крепост, надградена с полимери, или византийската казарма от тухли на Яйлата. Другаде е малко по-добре, но само ако не броим обезличаването на обектите, които действително изглеждат еднакво. Съвсем неслучайно, доколкото архитектът, който направи Цари Мали град над Белчин, възстанови по аналогичен начин и крепостта в Кюстендил. Отново негов е проектът за Небет тебе, пак той работи по Голямата базилика в Плиска. Така със „средновековна крепост, съчетана с византийски градеж, римски арки и възрожденски керемиди“ (по webcafe) вече е на път да се сдобие всяко селище, стига да има достатъчно амбициозен кмет, който пък е в добри отношения с Божидар Димитров…
Особено неприятното е, че тази притеснителна задруга е на път да бъде и узаконена. Преди две седмици, както писа в. „Капитал“, група депутати от различни партии са внесли проект за допълнение и изменение на Закона за културното наследство, който съществено променя начина за взимане на решение по „реставрациите“. Депутатите, например, предлагат общините сами да назначават специалисти, които да изготвят становища по инвестиционните намерения на местната администрация, вместо да чакат оценката на експертите от института за културно наследство. „Според вносителите заобикалянето на НИНКН се прави с цел съкращаване на бюрокрацията, децентрализация и пресичане на корупцията в системата. На практика обаче създава предпоставки общините лесно и безпрепятствeно да реализират проекти за строеж на крепости от плексиглас и изливане на бетон върху културни ценности заради скоростно усвояване на средства по еврофондове.“
Законопроектът е иницииран от зам.-председателя на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев и предвижда да се разшири съществуващият механизъм на съгласуване на инвестиционни намерения и искания за намеси в защитени територии за опазване на културното наследство. Ако бъде приет, той ще върне и принципът на „мълчаливото съгласие“, който преди това беше премахнат от Закона за културното наследство. Това означава, че ако в двумесечен срок за даден проект липсва писмено становище от експертите на института, ще се счита, че те дават мълчаливо одобрение той да се реализира, както е предложен.
Минат ли един ден поправките, хипотетичните градежи и евтините имитации със сигурност ще гарантират доминацията на кича над автентичните свидетелства на историята. Но това, разбира се, също може да мине за „оправяне“ на България. Освен с бутафорно настояще, държавата е на път да се сдобие с бутафорно минало, а с активното съдействие на пилия от кладенчето на вечността Божидар Димитров – и с бутафорно бъдеще.
За щастие, баба Ванга все пак предвижда бъдещето да приключи в ускорен порядък: „2015 г. ке е предпоследната година на Апокалипсиса, който ке дойде през 2016-а“. Това изпълва с надежда, че дори и оправянето да продължи, поне имаме шанс да мине и без нас…Любослава Русева, reduta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *