България – Доминикана на Балканите!

България – Доминикана на Балканите!

Последните 60-тина години в главите на всякакви родни мозъчни тръстове се въртяха планове от рода България да стане Япония или поне Швейцария на Балканите. Нещо, което успяха да постигна само Маджо и Тодор Славков, макар и последния за кратко.
Аз обаче имам друга оферта.
Няма смисъл да мислим кому и защо бяха нужни тези ретроградни идеи, а по скоро нека преценим, възможни ли бяха те въобще?!
Според мен – не.
Какво обаче е възможно?
Отговорът е прост. България да стане Доминикана на Балканите!
Преди обаче да обясня защо мисля така, искам да анализираме Рая. Не като географско положение – ЦРУ още не го е разкрило, а като екстри и състояние.
Какво е Рая, каква е най-важната му черта?
Ако оставим жегата, безбрежната доброта и ухиленост на „гостите“, „ол инклузива“ и някои други екстри, реално едно от най-забележителните качества на Рая е „нищо неправенето“.
Аз например, така си го представям. Лежиш се на шезлонг, дайкири, лафчета, това-онова, а през останалото време правиш какво? Скучаеш! В общи линии, точно това което правиш и в Доминикана.
И сега стигаме до главния въпрос.
Защо действително е възможно България да стане Доминикана на Балканите?
Ето защо:
И ние, като доминиканците, не сме кой знае колко работливи и 3/4 от деня ни минава в планове как да не свършим нищо. Тези приказки за „работливия български народ“ може и да са били верни преди 200-300 години, но са напълно невалидни към днешна дата!
Второ. И нашата държава се определя преди всичко от корупцията. И няма никакъв проблем в това, щото ако не е корупцията, абсолютно нищо няма да можем да свършим, дето си вика и тока няма да можем да си платим на далавера.
Трето. Вие може да си твърдите каквото щете, но според мен факта, че президентът на карибския остров Денило Медина е работел известно време в пожарната бригада на своето родно градче Боечио, провинция Сан Хуан, е всичко друго, но не и случайност! Тази професионална прилика с нашия премиер Борисов е фундаментална за бъдещето на двете държавици и за последващата реализиция на моето предложение!
Четвърто. Според едно проучване на американска компания, към момента доминиканския ром е един от най-добрите които се произвеждат в целия свят. Странно е обаче, че 98% от продукцията остава и се изпива на острова. Същия феномен е познат у нас, като „ша си пием сам шльоковицата, гърците да си пият гадното узо“.
Пето. Музиката в Доминикана се нарича Бачата. Музиката в България се нарича Чалга. Може този аргумент да ви се стори несериозен, но според мен „Ч“-то в наименованието има определящото значение в развитието на интелектуално-културния потенциал на двата народа. На острова всички медии излъчват нонстоп бачата, както у нас всички медии излъчват нонстоп Плевнелиев, Цецка Цачева и Веско Маринов.
Шесто. Джери Брукхаймер направи филма „Карибски пирати“ само защото онези имат кораби и покрай тях се носи морска романтика. В същото време ако великият режисьор познаваше „дупнишките мутри“ е много вероятно филма да носеше това име, а нещо много по-българско и родно.
Седмо. И Доминикана и България имат своя Брендо. Човекът е от Тополовград, но има доминиканско гражданство. И на двете места се води като „кокаинов крал“ и се ползва с безусловно уважение на цялата нация!
Осмо. Мая Илиева има хотел и в Слънчев бряг, и в Кабарете. Е, к’во да ви обяснявам повече!
Накратко, щото отново се отнесох.
Абсолютно сериозно предлагам, да заложим като национален приоритет превръщането на България в Доминикана на Балканите! Да впишем това предложение във всички важни държавни документи и да не правим нищо по въпроса, докато очакваме плана да се реализира от само себе си..
Така ще постигнем едновременно няколко цели. Ще разбираем ЕС отвътре, нещо което както се вижда дори Сириза не успя да направи, и най-накрая ще успеем да легализираме „нищо неправенето“ в официално национално състояние определящо дух, култура и всякаква липса към икономически растеж.
Ола!
Да живее новата културна федерация! Да живее Рая!П.С. Моля изпращайте вашите предложения по идеята – на лични. Благодаря!Васил ПетевСнимка от Доминикана: Парашкев Тодоров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *