България е в черния списък за инвестиции на германското икономическо министерство

България е в черния списък за инвестиции на германското икономическо министерство

Повече от пет години, без никой да подозира, немските инвестиции в България на практика са блокирани. Страната ни е попаднала в черен списък на германското икономическо министерство. Това разкри нашият посланик в Германия Ради Найденов. Той участва в откриването на българския щанд на голямото международно изложение „Зелена седмица“ в Берлин.
Германският бизнес се въздържа от проекти у нас именно заради препоръката на властите. България е първата европейска страна, която попада в списъка през 2009 г.
Причината е провален проект на Германия в България. През 2005 г. е създадено смесеното дружество „Цемеко“ с учредители немската компания „Кльостерс“, която държи 75%, българският „Кремиковци“ с 20% и „Интертръст“ на Валентин Захариев с 5%. Идеята е да се изгради циментов завод, който ще използва отпадъците на металургичния комбинат. Вложението е гарантирано от федералното правителство. Проектът е блокиран, защото екоминистерството не издава оценка за въздействието на околната среда. Федералното правителство е издало гаранция в размер от 4,1 млн. евро. Това са и претенциите към българските власти. Едва през декември 2014 г. е постигнато междуправителствено споразумение и оспорваната сума се поема поравно от двете страни. България трябва да плати 2 млн. евро. Сумата вече е преведена и въпросът е изчистен, съобщиха за „Преса“ от българското Министерство на икономиката. „Да, има такъв проблем, но спорът е изгладен и очакваме да бъдем извадени от черния списък“, коментира пред „Преса“ Митко Василев, председател на УС на Деловия клуб на германската икономика в България.
Какво всъщност означава да си в „онзи списък“? Ако една фирма реши на свой риск да направи инвестиции в България, никой не може да я спре. Но ако кандидатства проектът Ӝ да бъде подкрепен от немското правителство, това не може да се случи. А още по-лошото е, че ако има проблем с немските инвестиции, това отеква и в страните наоколо – Холандия, Белгия, Австрия, Швейцария.
Но има и още един проблем. Германия отказва да издава гаранции за застраховане на фирми, които изнасят стоки в България. Причината също се крие в неуредени финансови въпроси. През 2008 г. страната ни е спряла плащането по сделката между БДЖ и „Сименс“ за покупка на жп мотриси „Дезиро“.
www.pressadaily.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *