БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДПИСА СВЕТОВНО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ОТКАЗ ОТ БАНКОВА ТАЙНА

БЪЛГАРИЯ НЕ ПОДПИСА СВЕТОВНО СПОРАЗУМЕНИЕ ЗА ОТКАЗ ОТ БАНКОВА ТАЙНА

• Какви реформи! Дръжки!
• Но основните политически сили развихриха на най-високи обороти демагогията как ще „поръчат” дирене по света на потъналите пари от КТБ, как ще разкриват кредити и депозити на „играчи” в аферата и ще озаптят мафията. Т.е. себе си!
Вярващите на българските политически сили приличат на глупци.
Единственото извинение за тях е, че нямат информацията какви ги вършат любимите им политици.
А какви ги вършат? Служебното правителство на президента Плевнелиев, който се изявява напоследък с призив след призив за реформи и пак реформи, отказа да подпише ключово международно споразумение за повече прозрачност в света на финансите и срещу укриването на данъци, приход от престъпни действия и пране на пари.
Световната сензация, която представлява споразумението, обявих в ТВ ми предаване в четвъртък.
Сензацията за липсващия подпис на България не обявих – исках да изчакам реакцията на политическите сили. Ще я има ли или не?!
Е, в петък покрай дебатите за Корпоративна банка дебатираха именно банкова тайна, банкови трасфери, офшорки, потънали в тях пари, как да се ангажират компетентни международни органи за диренето им и т.н., и т.н., и т.н….
Никоя политическа сила, дето днес се кълнат вкупом в същите реформи и в отговорността си пред нацията, не попита „Защо не подписахме?”.
За разлика от вас те имат информация за случилото се и неслучилото се. Явно неслучилото се е по вкуса им – пардон, по джоба им, както техен, така и на нашепващите им в задкулисието олигарси – какво да правят и какво не.В сряда държавите от ЕС (само Австрия поиска срок с една година по-дълъг от останалите) подписаха споразумение по процедурата „Multilateral Competent Authority Agreement”. Този документ беше парафиран след двудневни разговори на Глобалния форум за прозрачност и обмен на информация за данъчни цели в рамките на Организацията за икономическо сътрудничесто и развитие.
Домакин на срещите бе германският финансов министър Волфганг Шойбле. „Банковата тайна, в старата си форма, е остаряла“, заяви той в свое интервю пред тиражните немски медии.
Освен страните от ЕС, които ще започнат да го прилагат от септември 2017 (Австрия – от 2018) и маса др. държави от други континенти сложиха подписа си отдолу. Една бележка: посочените години визират началото на обмена на данни между държавите, но информацията, която ще споделят, започва да се трупа още отсега.
САЩ пък си имат свой закон FATCA 2010, който задължава всички банки – техни и чужди на тяхна територия да докладват за офшорките на американските си клиенти и преводите в тях, с които избягват налозите към фиска.
Този ход предизвика навремето пет европейски страни – Великобритания, Франция, Германия, Италия и Испания – да се обединят около идеята за автоматичен обмен на информация за сметки и офшорки през 2011 година и така се роди споразумението.
Сигурно на Шойбле и правителството, в което участва, не им е било леко за такава крачка, камо ли пък за немските банки – сред най-големите в света. Да не говорим Англия и Лондонското Сити какво губят от Споразумението. Но Германия, Англия, Франция и др. държави, техните финансови среди наистина доказват, че са лидери – и с национални, и с глобални отговорности.
Нищо ново под слънцето. Навремето Германия ни предложи масив данни със сметки на българи в швецайрски банки срещу взаимност – сметки на немски граждани в наши банки, но България отклони сделката. САЩ от години ни предлагат и настояват за същото, ама родните власти не кандисват на увещанията им. Та кои освен Волен Сидеров се кълнат в неоколониалния и американски статус на държавата ни?!
А от тази седмица имаме и международно споразумение по международна Конвенция, но родните политически елити не желаят да присъединят България към него.
Иначе по медиите се лее поток от техни изявления как държавата трябвало да събере приходите си, в коя офшорна дупка са потънали милиардите на Корпоративна и т.н. Дори се роди закон за офшорния капитал, написан именно от „Кой” (Пеевски)!
Дори сега, в петък новият парламент се произнесе с решение за „търсене” на изчезналите милиарди от КТБ. Ама не попита защо се отказахме от лесния път – Споразумението, за да дирим трудния, т.е. да гоним Михаля според поговорката.
Аман от демагогия, от фрази, от клишета, от героични пози, от загриженост за бюджета и ангажимент за борбата с корупцията и мафията.
Е, след тази публикация ще се намери някой, който да поиска парафирането на споразумението и конвенцията в парламента ни?! И на двустранните споразумения с Германия, със САЩ и т.н.?!
„По делата ще ги познаете” – пише в Библията.
Думите на политиците ги знаем до болка. Крайно време е да знаем и делата им. И да ги оценяваме само по тях.А тук ще видите държавите по споразумението: http://www.oecd.org/tax/exchange-of-tax-information/mcaa-signatories.pdfИ текста на споразумението по Конвенцията:http://www.oecd.org/ctp/exchange-of-tax-information/multilateral-competent-authority-agreement.pdfhttp://www.oecd-ilibrary.org/taxation/standard-for-automatic-exchange-of-financial-account-information-in-tax-matters/multilateral-model-competent-authority-agreement_9789264216525-8-enГригор ЛиловКолажи: Иво Ангелов, „СИЛА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *