България няма да загине цивилизационно, но ще претърпи поредното си пречистване. Погледнете, сега ни управляват хора, които народът мрази!

България няма да загине цивилизационно, но ще претърпи поредното си пречистване. Погледнете, сега ни управляват хора, които народът мрази!

Деградацията на българското общество е в промяната в поведението на хората у нас и това не е изолиран случай. Ние сме част от световна тенденция, забелязана от редици философи. В нея няма нищо изненадващо.
Писатели и мислители говорят, че в редица отношения ХХI век се завръща към тъмните векове. А характерното за тях е, че централизираната власт, позната от устройството на Римската империя отпада, в Европа започват конфликти, роят се войните, започват всевъзможни сражения в почти всяко княжество или графство и по този начин се губи властта на духовните и политически водачи. Настъпват драматични развития, а Средновековието постепенно утвърждава двувластието между държавата и църквата.
В днешно време отново се връщаме към тези времена – държавата е отслабена, а тя има важна функция, образно казано – на кучето пазач, докато хората спят през нощта. Положението при църквите е сходно. Да, папа Франциск отправи призиви за човещина и мир, но те изглеждат някак откъснати от онова, което хората искат да чуят. В християнския свят, където би трябвало да има хуманизъм и помирение, политици като Збигнев Бжежински заявяват, че онова, което пречи е православието. И пример затова е сблъсъкът между православието и католицизма в Централна и Западна Украйна.
В Близкия Изток пък виждаме потресени как бойци на Ислямска държава се опитват да възстановят Халифата и да убиват мюсюлмани, защото не били максимално правоверни, според техните виждания. Религиозен фундаментализъм, който буквално шества из цяла Северна Африка, отслабва мощни структури на държавата. Няма две мнения – от гледна точка на социалната психология това са напълно откачени хора, напълно отклонени от нормата. Наред с всичко това, наблюдаваме и силното западане на вярата и религията, дотам, че се стига до смесването им с различни окултизми. Така е било и в мрачните времена.
Приликите на част от днешния свят със Средновековието са налице – мащабни териториални промени, пълен отказ от Хелзинкския процес и разпад на границите. Редица федерални държави в Европа се разделиха. И Украйна е на път да се разпадне. И тези процеси са съпроводени от заплашителни бежански потоци основно към Европа, маса хора пристигат от Африка, Латинска Америка, Близкия Изток и Азия.
Изменят се и параметрите на градския и социален живот – ако перифразирам, демокрацията вече не се оказва онова лошо, което е единственото възможно и разумно. Накъдето и да погледнем има движение на буквално тектонични плочи. Синдикатите и профсъюзите също станаха декоративни структури – нещо все си бърборят, но нищо съществено не правят. Различните съобщества, които се създават на местата на предишните, са опасно свързани с престъпния свят и гарнирани с редица нестандартни за досегашното подреждане групички и секти. Разпадат се и семействата. Бих нарекъл това, поне за Европа, начало на свещено безумие, а по на изток на места минава за норма.
Ерозията на обществото и на политическата класа е характерно не само за България, но и за цяла Европа. Анализите сочат, че в началото на формирането на Европейския съюз са действали полици от висока класа, в пъти по-висока, отколкото на сегашните. Днес на Запад няма нито една авторитетна личност, а според редица техни издания най-популярната е руският президент Владимир Путин. Това не е ли сигнал за нещо?
Дали има изход от тъмните времена? Разбира се, че има. И поуките са в историята. През Ренесанса Европа е утвърдила културата си, изживява пълен разцвет на изкуствата, на свободния дух, за да успее да премине през тъмните векове и така светът е оживял. Мисля, че това отново ще се случи, но дотогава ще трябва да издържат издръжливите. А ние сме измежду тях – имаме здрав ген от няколко културни традиции и каквото и да се прави, ще оцелеем. Ще дадем клончета и филизи дори в този топящ състав, в който сме днес.
България няма да загине цивилизационно, но ще претърпи поредното си пречистване.
Погледнете, сега ни управляват хора, които народът мрази! Разбира се, че всички племена и народи са силно зависими от елитите си, но българският народ е изключително зависим от това кой стои отпред във властта. Когато там застанат силни фигури, изведнъж започваме да вървим силно нагоре и напред. Но сега ни водят надолу и ние крачим потиснати и със сведени глави. Смятам, че и това е период, през който трябва да минем.Д-р Илия Илиев, специалист по политическа психология
Агенция БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *