България става все по-непривлекателна за чуждите инвеститори

България става все по-непривлекателна за чуждите инвеститори

Голям е отливът на чуждeстранните инвестиции от България, показват новите данни на БНБ. От тях става ясно, че от началото на годината до 30 септември в страната ни са влезли само 1.105 милиарда евро. Това е с 4.8% по-малко дори в сравнение със същия период на 2013 г., която бе отчетена като рекордно слаба. Тогава до края на септември у нас бяха постъпили 1.160 млрд. евро.
Има огромен спад на същинските инвестиции – в дялове и акции на предприятия. За януари-септември привлеченият от чужбина дялов капитал е едва 259.4 млн. евро. Това е с над половин милиард евро по-малко от сумата, отчетена за същия период на миналата година – 765.7 млн. евро. При реинвестираната печалба обаче има увеличение – тя е 124.4 млн. евро при 73.3 млн. евро за същия период на 2013 г., пише в. „Сега“.
По държави най-големите нетни преки инвестиции в страната за януари-септември 2014 г. са от Австрия – 284.2 млн. евро. Следват Холандия с 282 млн. евро и Русия със 160.2 млн. евро. Русия обаче излиза като №1 по реални инвестиции – в дялов капитал и реинвестирана печалба – 145.5 млн. евро. Според статистиката към края на юли Русия е имала само 38 млн. евро участия в наши предприятия, а през август е отбелязан скок на 141 млн. евро. Рязката промяна съвпада с вдигането на капитала на „Южен поток България“ със 191 млн. лв., което се случи именно през август. Най-голям отлив на валута има в посока към Люксембург – 19.6 млн. евро. Най-много инвестиции от чужбина е привлякъл секторът „Операции с недвижими имоти, наемодателна дейност и бизнес услуги“ – 354 млн. евро. Следващите са „Транспорт, складиране и съобщения“ – 246.3 млн. евро, и „Финансово посредничество“ – 159.5 млн. евро.Статистиката на БНБ потвърждава песимистичните коментари на бизнеса у нас. Деловите среди предупредиха, че инвестициите спадат и може да продължат да се свиват заради политическата нестабилност, отказа от реформи и залитането по популистки ходове.Zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *