Българи са арестувани във Великобритания – сочени са за руски шпиони

Българи са арестувани във Великобритания – сочени са за руски шпиони

Трима предполагаеми руски шпиони са задържани във Великобритания. И тримата са с българска националност, пише Би Би Си. Арестите са извършени още през февруари след масово разследване на местните власти и тримата са зад решетките от тогава.

Според събраните данни и тримата работят за руските секретни части.

Повдигнати са им обвинения, че имат лични документи със „съмнително съдържание“ – всички фалшиви. Сред тях има паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са задържани от антитерористи в Лондон. Имената им са Орлин Русев на 45 г., Бисер Джамбазов на 41 г. и Катрин Иванова на 31 г. И тримата живеят във Великобритания от години, като са работили в най-различни сфери и са живели на различни места.

Орлин Русев има бизнес връзки с Русия. Мести се на Острова през 2009 г. и работи три години на технически пост във финансовата система. Според неговия LinkedIn профил по-късно създава бизнес, свързан с прихващането на комуникация или по-просто казано – разузнавателна дейност.

Русев посочва, че е работил и като съветник в българското Министерство на енергетиката.

Джамбазов и Иванова на тържество
Снимка:
Facebook

Бисер Джамбазов е работил като шофьор за местни болници, а Иванова посочва онлайн, че е асистент в частна лаборатория. Джамбазов и Иванова се местят във Великобритания преди около 10 години и създават местна организация, която осигурява на българи информация за Острова, както и за културните и социални норми на британското общество.

Според документи онлайн те са работили и в изборните комисии за България на изборите в Лондон.

Пред Би Би Си съседи на Джамбазов и Иванова ги описват като мила двойка. Често носели домашно изпечени сладкиши като подаръци.

В последният им дом съседи разказват, че детективи прекарали значително време в претърсване на резиденцията.

Очаква се тримата обвиняеми да се изправят пред съда в Лондон през януари.

 

Източник Btvnovinite.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *