Българка спечели наградата „Аполинер”

Българка спечели наградата „Аполинер”

Победителката Аксиния Михайлова пише на френски стиховете си
Българката Аксиния Михайлова е тазгодишният носител на френската награда за поезия „Аполинер”. Призът е сред най-престижните в света на литературата и се присъжда от 1941 г. насам. Често го наричат „Гонкур за поезия”.
51-годишната авторка спечели сърцата на журито със стиховете от сборника си „Небе за изгубване”, отпечатан през юни във Франция от престижното издателство „Галимар”.
Макар да е сред създателите на списание „Ах, Мария” и нейни стихове да са публикувани в повечето периодични издания, у нас Аксиния Михайлова не е медийна звезда. Има две издадени поетични книги „Тревите на съня” (1993) и „Луна в празен вагон” (2004).
Когато не е заета да реди собствените си стихове, умът на Аксиния е зает да дири точните думи, за да пресъздаде чужди открития. Михайлова е превеждала на български произведения на Жорж Батай, Жан Жьоне, Луи Арагон, Пол Елюар, Едмон Жжабес, Рьоне Шар.
В анотацията за лириката на Михайлова редакторите й от „Галимар” отбелязват: „Любовните стихове са рисковано начинание. Мнозина се захващат с тях, но се провалят. Стихотворенията в тази книга, писани директно на френски език от български поет, известен в своята страна и при това жена, притежават сила на изказа и чувствителност, които успяват да избегнат всички клопки на този тип текстове: патос, сантименталност, сладникавост. Чрез играта на неочаквани образи авторът с много свенливост възобновява темата за любовта. Читателят преминава бавно от любовната страст към дълбоката скръб, от сливането към дистанцията, от очакването към радостта от новата среща. Авторката връща на свободния стих негова младост и пълнота, с което отдава почит на френския език”.
Сборникът „Небе за изгубване” излезе в позната в цял свят т.нар. Бяла колекция на „Галимар” – с кремав цвят на корицата, червена и черна линия и монограма nrf. Аксиния е вторият български автор, публикуван от влиятелното издателство. Преди 34 години то отпечата „Неосветените дворове” на Йордан Радичков в колекцията си „От цял свят”.Площад СЛАВЕЙКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *