Българската политика – забрави за правилата

Българската политика – забрави за правилата

Очакването Сергей Станишев да се държи според правилата, които никой друг не спазва е лицемерно. Ще дам няколко примера набързо.Румен Овчаров, който му иска оставката, изгуби всички избори за кмет на София, но стоя повече от десет години начело на софийската организация на БСП. Иван Костов също изгуби всички избори от 2001 г. насам, но подаде оставка, чак когато не влезе в парламента. Костов не искаше да се оттегля, но оставките на Радан Кънев и други членове на ръководството го принудиха. Делян Пеевски не отиде в Европарламента, а ДПС не ни отърваха по този начин от него, както обещаваше Местан, но от това никой не направи въпрос. Цветан Цветанов е осъден на първа инстанция на четири години затвор, но не слиза от екрана и се е засилил пак да влиза в парламента и да води кампанията на ГЕРБ.
За Бойко Борисов, който сутрин казва едно, на обяд точно обратното, вечер – трето, а на другата сутрин прави четвърто – да не говорим. Росен Плевнелиев се кълнеше, че няма да става президент, а доказателство за това има още в Youtube от гостуването му в бТВ, но днес е държавен глава.Едвин Сугарев щеше да умира от глад на няколко пъти по морални причини, но все оставаше жив, а никой от онези, срещу които стачкуваше, не подаде оставка.
Миналото лято протестиращите излязоха на битка срещу Пеевски и задкулисието, не постигнаха нищо, а днес, когато се оказа, че Пеевски прокуратурата, а задкулисието е по-силно от всякога, ги няма на улицата, а никой от университетските преподаватели не пое отговорност за провалите на блокадата в Алма Матер.Георги Първанов, въпреки унизителните резултати на АБВ на европейските избори, не само, че не изчезна от политиката, ами се гласи да прави нова партия.
А какво да кажем за главния прокурор, който изпълни мокра поръчка на Пеевски срещу една частна банка в съучастие с шефа на БНБ Искров и държавата.
Отмятането на Станишев напълно се вписва в тази безпринципна среда
и не е нито скандал, нито новина. То, разбира се има своето обяснение. Голяма грешка бяха неговите закани, че няма да влиза в Европейския парламент. Той ги направи, след като принудително се кандидатира и оглави листата. А го направи, защото Първанов и Калфин се опитаха да разцепят БСП в навечерието на избори и регистрираха отделна листа.
След изборите ДПС изигра кофти номер на БСП и се отметна внезапно от ангажимента си да подкрепя правителството на Орешарски, което иначе много хвалеше – още едно обстоятелство, което със сигурност е повлияло върху решението на лидера на БСП. Той трябваше да се научи от царя никога да не казва никога в политиката.
Особено в българската. Безпорно е, че Сергей Станишев подготвя оттеглянето си от лидерския пост на БСП. Това, че не го прави, както им се иска на политическите му противници, а според правилата на българската игра, не е негова слабост, а обратното.
Очевидно е, че за малкото време до предсрочните избори БСП няма време да хвърля усилия хем за тях, хем за смяна на ръководството си. Дори и сега да се избере чисто ново ръководство с нов лидер, то ще бъде изправено пред предизвестен провал, защото за три месеца няма как да мобилизира партията така, че тя да спечели. Това означава, че новоизбраният лидер на БСП ще стартира лидерството си със загуба.
В момента БСП трябва да се концентрира и да вземе онова, което винаги е взимала в последните няколко национални избора. Ако тя остане втора политическа сила, това ще е успех и съвсем няма да означава нейното изчезване. Станишев може да се оттегли след това и да разчисти пътя за
широка коалиция с ГЕРБ, което ще е най-разумното развитие
на политическия живот след предсрочните избори. Това обаче трябва да стане с БСП, която стои на мястото си и брани своята идентичност.
Идеята на Първанов бе да продаде партията си на ГЕРБ и да я разтвори там, както бяха разтворени сините. Упорството на Станишев запази целостта на БСП,
макар и с много щети, но също така е истина, че и самата партия не можа да роди нищо по-добро от него.
Ако успеят да постигнат приличен резултат на изборите, социалистите ще могат да направят коалиция с ГЕРБ при ясни условия и отстъпки от страна на Борисов. Оттеглянето на Сергей Станишев от лидерския пост след изборите ще е знак от страна на БСП в тази посока. Това би било добре и за двете страни, които ще се освободят от рекета на Доган и Пеевски.
Друг е въпросът колко са големи зависимостите на Борисов от тях двамата и дали има общи бизнес интереси, но за България безпорно е най-добре да има стабилно парламентарно мнозинство, което да роди стабилно правителство, което да не се ръководи само и единствено от волята и разпасаната алчност на Борисов.Автор: Явор Дачковhttp://glasove.com/

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *