Български студенти се оказаха в огнения ад в Хавай, служител на МВнР отказал помощ

Български студенти се оказаха в огнения ад в Хавай, служител на МВнР отказал помощ

Български студенти се оказаха в огнения ад в Хавай, служител на МВнР отказал помощ

Шестима български студенти са се оказали в епицентъра на пожарите в Хавай, а близките им с дни не са имали връзка с тях. Бащата на един от младежите потърсил помощ в Министерството на външните работи, но служител в Ситуационния център го посъветвал да потърси полицията във Варна. Той ще бъде наказан дисциплинарно, съобщиха БНТ и Нова телевизия. 

В Генералното ни консулство в Лос Анджелис е сформиран денонощен кризисен щаб. Консулът Бойко Христов поддържа постоянна връзка с местните власти и институции, както и с Червения кръст. По негова информация шестимата български студенти, които са на бригада там, са добре. Те са част от група от 39 наши студенти, които са на бригада на Хаваите. 

Христов разказа, че обстановката на остров Мауи се нормализира, но комуникационните системи като телефони и интернет връзки все още не са активни. Затова и информацията за шестимата наши студенти, които огнената стихия завари на Мауи до момента идва единствено чрез бащата на едното от момчетата.

Преди 6 дни Христо и Симона виждат как огънят приближава хотела, в който работят в Хавай.

„Пламъците бяха наистина огромни, високи, чуваха се зверски експлозии. Вечерта всички се бяхме събрали. Готови за евакуация. Приготвили по една раница с всички документи, които са ни нужни. Просто стояхме и чакахме. Много бяхме изплашени“, разказа Христо Кънчев.

В град Лахайна спират токът и комуникациите се сриват. На 10 август бащата на Христо звъни на Ситуационния център на МВнР с молба за помощ, защото не знае дали детето му е добре. Служителят обаче само го посъветвал да звънне на полицията във Варна.

„Те не могат да намерят хора във Варна изчезнали, а пък от Варна да ме издирват в Лахайна, трудна работа“, коментира Кънчев.

От Ситуационния център признаха, че техен служител е допуснал сериозен пропуск и е започната процедура за дисциплинарно наказание.

„Не е събрана достатъчна информация за българските граждани, които се намират там. Съответно не е записал техните имена. И не е сезирал никой от експертите в отдел „Управление на кризи“, заяви Таня Димитрова, директор на Ситуационен център в МВнР.

В крайна сметка Христо сам намира начин да се свърже с близките си.

„Аз се провесвам над една тераса и ми споделят мобилни данни, защото единственият начин да хванем интернет беше през една тераса провесени“, разказва Христо Кънчев.

Общият брой на евакуираните туристи след началото на пожарите на Хаваите надвишава 40 000.

 

 

 

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *