Български фирми се оплакват от неизпълними изисквания на китайски контрагенти

Български фирми се оплакват от неизпълними изисквания на китайски контрагенти

Български фирми се оплакват от неизпълними изисквания на китайски контрагенти

Председателят на Управителния съвет на Българската стопанска камара (БСК) Добри Митрев се срещна с новоназначения български посланик в Китай Андрей Техов. В срещата участва и Христина Каспарян – директор „Международно икономическо сътрудничество“ в БСК, съобщиха от Камарата на интернет страницата си.

Митрев информира, че след направено допитване сред членовете на БСК преобладаващото мнение на предприятията е, че търговските отношения с Китай са далеч от балансирани поради обективни политически причини. Представянето на България на китайския пазар е също далеч от оптимално. Присъствието на България на важни големи търговски изложения в Китай трябва да бъде изцяло преосмислено. За българските компании е важно да се позиционираме по теми, свързани със сектори като зелена енергия, електромобили, специфични хранителни продукти, които трудно могат да бъдат дублирани от Китай.

Според обратната връзка от компании, опитали да стъпят на китайския пазар, китайските контрагенти имат изисквания, които няма как да бъдат изпълнени – например предприятие да изпрати данни за производството си, които представляват търговска тайна. Не са единични и случаите, в които китайските контрагенти са искали подробна документация и за цялата верига на доставки на съответната фирма.

През изминалата 2022 г. двустранната търговия между двете държави достига 3,243 млрд. евро, което е ръст от близо 20 на сто спрямо 2021 г. Търговското салдо за 2022 г. възлиза на 2,421 млрд. евро. Това е увеличение от 2,4 пъти спрямо 2021 г., когато е било 996,4 млн. евро. Вносът на България от Китай за 2022 г. възлиза на 3,2 млрд., което е увеличение с 1,5 пъти, а износът на България за Китай за изминалата година е 788,4 млн., което е спад с 1,4 пъти (около 30 на сто) в сравнение с 2021 г. (1,123 млрд. евро).

Българският износ за Китай е главно с кюспета и други твърди остатъци; медни руди и техните концентрати; рафинирана мед и медни сплави; царевица; семена от слънчоглед; оловни руди и техните концентрати; електронни интегрални схеми и отпадъци и отломки от мед. При вносните стоки от Китай за българския пазар преобладават: фотоволтаични клетки; части и принадлежности за инвалидни колички; машини и апарати за кондициониране на въздуха; животински, растителни и микробни мазнини и масла; литиево-йонни електрически акумулатори; печатни платки; играчки на колела; антибиотици; биодизел и смеси от биодизел и др.

„България е втората държава в света, която признава Китайската народна република и считам, че китайският бизнес не само не е забравил това, но и все още е с изключително топли чувства към нашата страна. България е търсен партньор, но има големи трудности пред износа ни за Китай. Тези трудности са причинени от невъзможността за изпълнение на големи обеми от наша страна, скъп транспорт, затруднения в логистиката, нормативна уредба, дори и в начина за правене на бизнес имаме големи различия“, каза по време на срещата Добри Митрев, съобщиха от пресцентъра на БСК.

По време на срещата беше дискутирана и необходимостта от възстановяване на Службата по търговско-икономически въпроси (СТИВ) в Китай, както и възможността за облекчаване на взаимния стокообмен на база подписаната през 2019 декларация за установяване на стратегическо партньорство между България и Китай, под която подписите си са положили президентите Румен Радев и Си Дзинпин.

„Днешната ми визита в БСК беше с цел да се информирам за вижданията на българските национално представителни работодателски организации, преди да замина за Пекин и да се уверя, че за вас, също както и за мен, е най-важно България да взима своите решения продиктувани от икономическа оценка, в полза на българската икономика и винаги в търсене на баланса. Виждам, че тук имаме единомислие. Макар и от различни точки на света ще работим за едно и също нещо, като се надявам на вашето активно съдействие“, каза новоназначеният български посланик Андрей Техов.

Андрей Техов е назначен с Указ № 42 за извънреден и пълномощен посланик на България в Китай със седалище в Пекин. Той вече е ръководил мисиите на България в Аржентина, Уругвай, Чили, Парагвай и Боливия.

 

Източник Dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *