Бяха арестувани висши сътрудници на габонския президент Али Бонго

Бяха арестувани висши сътрудници на габонския президент Али Бонго - 1

Бяха арестувани висши сътрудници на габонския президент Али Бонго

В Габон бяха арестувани високопоставени сътрудници на президента Али Бонго Ондимба, а самият той е под домашен арест, след като военните извършиха държавен преврат в африканската страна. Това съобщиха днес военните от Комитета по преход и възстановяване на институциите по държавната телевизия.

Според изявлението, прочетено по телевизията, президентът Али Бонго е под домашен арест, като при него са семейството му и лекарите му. Също така, бяха арестувани и други високопоставени държавни служители, включително синът и близък съветник на президента Нуредин Бонго Валантен, началникът на канцеларията на президента, говорителят му, председателят на Габонската демократическа партия и други. Те са обвинени в редица престъпления, включително държавна измяна, корупция, финансови измами и др.

Държавният преврат се състоя след обявяването от централната избирателна комисия, че президентът Али Бонго е победил на изборите и е спечелил трети мандат. Военните обявиха в ефира на телевизионния канал „Габон 24“, че говорят от името на габонските сили за сигурност и отбрана. Те заявиха, че резултатите от изборите са отменени, граници са затворени и държавните институции са разпуснати.

Вследствие на преврата генерал Брис Олиги Нгема, началник на президентската гвардия, бе вдигнат на ръце и триумфално носен от военните. Този държавен преврат поставя край на режима на Али Бонго Ондимба, предаде БТА.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *