Важните новини във ФАКТИ на 17.08.2023 г.

Важните новини във ФАКТИ на 17.08.2023 г. - 1

Важните новини във ФАКТИ на 17.08.2023 г.

Версия: Мирослава Михайлова е жената, простреляна с Алексей Петров

48-годишната простреляна жена, която е била заедно с Алексей Петров вчера по време на убийството му бе идентифицирата като Мирослава Михайлова. Тя е била спортна натура и двамата са споделяли страстта си към различни видове активни занимания за поддържане на добра физическа подготовка, съобщи „Фокус“.

Мирослава работи в правителствена болница и има малък син, съобщават различни медии. Простреляната жена все още се намира в тежко състояние в „Пирогов“. Тя е със счупена ръка и огнестрелна рана в предмишницата. Мирослава е била контактна, преди да бъде поставена в медикаментозна кома, като е казала, че е видяла мъж с маска, облечен в камуфлажни дрехи.

Цветлин Йовчев: Алексей Петров няколко пъти е търсил човек, който може да му осигури достъп до властта

Многократно през 90-те години Алексей Петров протичаше през различни разработки в МВР и имаше редица контакти с лица от криминалния контингент с неизяснен характер. Това каза за „Фокус“ Цветлин Йовчев, бивш вицепремиер, министър на вътрешните работи и председател на Държавна агенция „Национална сигурност“(ДАНС). Всичко това го направи абсолютно неподходящ и неприемлив за работа в правоохранителните органи, категорично заяви той

„Лице с такъв профил няма място в специалните служби или в правоохранителните органи на Република България. Имам предвид, че след промените покойният вече Алексей Петров, коренно промени своето амплоа и от служител на МВР в Отряда за противодействие на тероризма, фактически започна дейност, която се свързваше със силово застраховане. Многократно през годините, през 90-те години, той е протичал през разработки, различни разработки в МВР и имаше редица контакти с лица от криминалния контингент с неизяснен характер. Всичко това го прави абсолютно неподходящ и неприемлив за работа в правоохранителните органи. На второ място, това е поведението му в ДАНС. Той беше получил неформална власт, която не съответстваше на позицията му в агенцията, и посредством, която извършваше неща, които бяха в разрез с действащите процедури и правила и на ръба на закона, което поведение е крайно неприемливо. И не на последно място, както вие започнахте в анонса, аз предложих да се закрие това звено (звено от съветници в ДАНС) и то беше закрито. Защото няма логика, в една професионална агенция, в която се изисква за всички ръководни постове кандидатите да имат специфични знания и умения, придобити в процеса на работа. Няма защо да има някой, който да ги съветва за това какво и как трябва да направят“, обясни Цветлин Йовчев.

Той сподели, че не е изненадан от това как след това са се развили нещата.

„Може би биографията, като изключим последните събития около него, това няма някой, който да може да го предвиди и да го пророкува, освен, ако не е запознат с плановете на тези, които са поръчители. Алексей Петров е доста противоречива личност. Първият му период, преди промените, като служител на МВР, след което в амплоато на силов застраховател и след това, като че ли започна един период, в който, като че ли той имаше желание, посредством държавна работа, постове официални в държавни структури, да изчисти имиджа си и да влезе в някаква нова роля в обществото, нова обществена роля. Така че изхождайки от това, не бяха също така и толкова изненадващи и опитите му по един или друг начин да се включи в политиката или по един или друг начин да влезе в управлението на държавата“, каза бившият вицепремиер.

Властови групи са се изкушавали да го използват като оръжие, кои са били тези групи?

„Имаше такива групи още по време на управлението на ОДС, включително тук като добавка към това, което казах, не трябва да се забравят отношенията му с бившия главен прокурор Никола Филчев. По-нататък, това, което се случи през 2008-2009 г. по време на Тройната коалиция, когато той в качеството си на съветник в ДАНС, фактически си беше присвоил правомощия да управлява оперативни структури, да организира и да провежда операции заедно с част от служителите на агенцията, което е далеч извън правомощията му. И мисля, че в последния период също се случваше нещо такова, съдейки по неговите медийни изяви, съдейки по това нещо, което декларираше в изявите си по медиите“, каза специалистът.

Цветлин Йовчев каза, че според него Алексей Петров на няколко пъти е търсил човек, който може да му осигури достъп до властта.

„В много от случаите той създаваше страхове в тези, с които контактуваше от илюзорни заплахи, измамни и им предлагаше илюзорни измамни решения на тези заплахи, които доста често бяха свързани с това, че той получаваше такава неформална власт, чрез която основно преследваше личните си интереси“.

Винаги е имало противодействие в подземния свят, допълни Йовчев. „И винаги, когато става радикална промяна във властовите пластове, то тогава се случва и преразпределение във влиянието в тези среди. Трябва да кажем, че в България настъпиха доста промени. Слушам сега много анализатори, дори предполагат, че може да се върнем към това, което е било през 90-те години. Аз не мисля, че това нещо е възможно“, категоричен бе той.

Атентаторът от 2015 година, стрелял с РПГ срещу Алексей Петров е бил освободен предсрочно на 29 май т.г.

Седми състав на Апелативен съд – София, в който влизат съдиите Николай Джурковски, Александър Желязков и Емилия Колева, е освободил предсрочно от затвора обвинен за атентата с гранатомет срещу Алексей Петров, съобщава „Труд”. На 29 май 2023 г. украинецът Роман Логвиненко е освободен 2 години и половина преди да изтърпи 10-годишната присъда за неуспешния атентат срещу бившата барета Алексей Петров, съобщава „Труд“.

Истината без грим: Само 4 от проверените 11 плажа на Южното Черноморие могат да се нарекат „Чисти и добри за къпане“

Съвместната проверка на учени от Софийския университет и Асоциация Активни потребители установи замърсяване на 7 от 11 проверени плажа, като се стига до 41 пъти над нормата.

Софийският градски съд обяви решенията, с които е превзет бизнесът на Златанови от Петьо Еврото, за нищожни

Софийският градски съд прогласи нищожността на всички решения на Общото събрание на „Изамет 1991“, с които е превзет бизнесът на Явор Златанов, разказът на чийто баща Илия Златанов доведе до разкриването на схемата „Осемте джуджета“. Съдът установява, че не са взети решения за приемане на Кристиян Христов като нов съдружник, за назначаването му за управител и за увеличение на капитала, съобщи „Лекс“. Решението на съдия Елена Радева от СГС не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Калина Андролова: След убийството на Алексей Петров виси въпросът КОЙ е следващият?

След убийството на Алексей Петров виси въпросът КОЙ е следващият?! Някак се заредиха все хора, близки до идеята за употреба на проекта ПП. Алексей изигра особена роля за сглобяването на този кабинет. Той беше решил да въвежда своя дневен ред през бащата на Кирил Петков и да контролира службите.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *