Валентин Радев: Мините в Черно море са два вида. До 10 метра и малката, и голямата убиват хора

Валентин Радев: Мините в Черно море са два вида. До 10 метра и малката, и голямата убиват хора - 1

Валентин Радев: Мините в Черно море са два вида. До 10 метра и малката, и голямата убиват хора

Мините в Черно море са два вида – едните по-големи (20 кг взривно вещество, за кораби), другите по-малки (3 кг, за борба с хора). До 10 метра и малката, и голямата убиват хора. Те са по-скоро украински, но взети и пуснати от Русия, каза в ефира на Nova News бившият вътрешен министър Валентин Радев.
„В Румъния са открити около пет такива мини. Последната такава вероятно е била голяма, защото е взривена дига. По-голямата не е опасна за хора, тя е под водата, но разрушава кораби и лодки. Малката мина се нарича „речна“, тя е опасна за плувци и подводничари. За щастие няма такива мини, освен петте намерени в Румъния. Нека който види нещо, което прилича на мина, кълбо, около 53 см е едното, другото е малко по-малко, с рогца отгоре, да сигнализира веднага на 112″, призова той.

По думите му експертите казват, че такива мини не идват до брега. „Не е намерена такава мина в нашата акватория. Трябва да се увеличи наблюдението на транспортни средства и с обострено внимание да се патрулира. Една мина може да се взриви и ако вълна я блъсне в брега“, обясни Радев.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *