Варна празнува

Варна празнува

Варна отбелязва днес празника на града – Свето Успение Богородично, с богата програма, авиошоу и празнична заря.

Честванията ще започнат със Света литургия в Катедралния храм „Успение Богородично“, а по-късно на площад „Св. Св. Кирил и Методий“ ще бъде тържественото издигане на флага на Варна, съобщиха от общинската администрация.

На ключови места в града – на входа на Морската градина, край фонтана на площад „Независимост”, в Летния театър, на отворената зона на пристанището, ще има концерти с музикални изпълнители от различни жанрове. Общината се е погрижила и за развлеченията на най-малките. В празничната програма са включени още авиошоу на въздушни асове от Румъния. От Морската гара ще бъде тържествено изпратен ветроходецът Павлин Надворни за участието му в регата „Global Solo Challenge”.

Навръх 15 август, във Варненския залив ще може да се наблюдава регата „Кор Кароли“. Жителите и гостите на града, който ще е домакин на срещи от предстоящото Европейско първенство по волейбол за мъже, ще имат възможност да си направят снимки и уникални 360-градусови клипове със златната купа за победителя в турнира. Тя ще бъде разположена на специална платформа на входа на Морската градина. В събитието ще се включат селекционерът на националния ни отбор по волейбол Пламен Константинов и звезди от състава.

По традиция, вечерта в Летния театър кметът Иван Портних и председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов ще връчат званията и отличията „Почетен гражданин на Варна” и „За заслуги към Варна”.

Празничният ден ще завърши със заря в акваторията на Варненския залив.

Крайморският град празнува навръх Свето Успение Богородично от 1993 година. За пръв път денят е обявен за почивен и неприсъствен за варненци през 2007 г. и вече 17 години традицията не е прекъсвана.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *