ВАС е затрупан от жалби на антифашисти, русофили и частни лица за спасяването на МОЧА

ВАС е затрупан от жалби на антифашисти, русофили и частни лица за спасяването на МОЧА - 1

ВАС е затрупан от жалби на антифашисти, русофили и частни лица за спасяването на МОЧА

Куп жалби са подадени във Върховния административен съд срещу решението на правителството да обяви Паметника на Съветската армия в София за имот частна държавна собственост. Очаква се промяната на статута да улесни махането на паметника, известен в столицата и като МОЧА – монумент на окупационната червена армия, съобщи EURACTIV.

В съдебните регистри са открити досега 6 жалби срещу решението на правителството от 2 август. Не е изключено броят им да нарасне още.

Първата е на „Независимо сдружение Екогласност“. По нея съдът е разпоредил да се прати копие на Министерския съвет и да се изиска цялата преписка по деактуването на паметника.

Жалба са пуснали от Политическа партия „Русофили за възраждане на Отечеството“, чийто почетен председател е подсъдимият за шпионаж в полза на Русия Николай Малинов. И по тази жалба съдът е дал същите указания.

Третата е от Николай Белалов, който се представя за председател на Дискусионен клуб за социална и местна политика. ВАС обаче оставя тази жалба без движение, като обяснява, че не става ясно в какво качество е подадена от Белалов.

Според справка във фирменото досие на сдружението, лицето Н. Белалов не го представлява и не е сред лицата, вписани като управители. Освен това по делото няма документ за платена държавна такса, става ясно от разпореждането на съда. Белалов има 7 дни да оправи пропуските си по жалбата. В противен случай тя ще бъде оставена без разглеждане, а образуваното производство ще бъде прекратено.

Четвъртата жалба е от Борис Цветков, председател на Градския съвет на Българския антифашистки съюз. И тази жалба има проблемите на третата и е под риск да не бъде разгледана – Цветков не фигурира във фирменото досие на сдружението и не е платена държавната такса от 10 лева.

Решението на правителството от 2 август е оспорено и от инж. Т. Тодоров.

За последната засега – шеста жалба, ВАС още не се е произнесъл с разпореждане, затова в регистрите не се вижда от кого е подадена.

Решението за промяна на статута на ПСА, който се намира в Княжеската градина в центъра на София, беше взето по предложение на областния управител Вяра Тодева.

Наскоро Столичният общински съвет поиска премахването на монумента от територията на Княжеската градина. С гласовете на ГЕРБ, „Демократична България“, Борис Бонев от „Спаси София“ и ВМРО съветът възложи на кмета Йорданка Фандъкова да поиска от Тодева да премести паметника извън центъра на града.

Съветниците от „Атака“ се въздържаха, а тези от БСП бяха против.

След решението за деактуването областната пусна съобщение, от което се разбра, че преместването изобщо няма да стане тази година.

Националната галерия отговорила, че евентуално експониране на елементи от монумента в Музея за изкуството от периода на социализма ще е възможно след изготвянето на множество допълнителни експертни оценки и анализи.

„Необходим е геофизически и геологически анализ на терена и подземната му част, за да се прецени дали монументът може да бъде стабилно поставен. Необходим е и инженерен проект. По данни от Националната галерия, към момента не са ясни точният диаметър и точното тегло на част от орнаментите на паметника – данни, които задължително трябва да присъстват в проектната документация за изграждането на „Паметника на Съветската армия“, съобщи областната управа.

Необходимите книжа обаче не са открити и ще трябва да бъдат възстановени по специална процедура.

Областната администрация не може да се ангажира с конкретен срок за финализиране на проекта в рамките на тази година, гласеше още съобщението.

Междувременно защитниците на паметника в лицето на „Левицата“, БСП и „Възраждане“ опънаха няколко палатки в Княжеската градина, за да бранят спорния монумент.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *