ВАС поряза Марешки и семейно-фирмената му партия

ВАС поряза Марешки и семейно-фирмената му партия

Върховният административен съд е отхвърлил жалба на политическа партия „Воля“ срещу решение ЦИК, с което по жалби на ГЕРБ и БСП е отменено решение на Районна избирателна комисия – Велико Търново за определяне на съставите на СИК в община Свищов и преписката е върната за ново произнасяне. Съобщението е на ВАС.
Спорът засяга съставите на 34 секционни избирателни комисии (СИК) в община Свищов. Съдът е приел, че при проведените на 16 април т.г. консултации от кмета на Община Велико Търново с представителите на политическите партии е било постигнато съгласие за съставите на СИК в Община Свищов. От протокола на срещата се вижда, че ПП „Воля“ не е направила предложение за включване на неин представител в състава 11-те СИК в Община Свищов.
При това положение, при постигнато съгласие, императивната разпоредба на чл. 91, ал.11 от Изборния кодекс задължава РИК – Велико Търново да назначи съставите на СИК в Община Свищов според предложението на кмета след проведените консултации.
Въпреки законовите разпоредби РИК – Велико Търново незаконосъобразно е извършила преразпределение като е включила в тези СИК представител на ПП „Воля“, се казва в съобщение на съда.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *