Вашингтон готви план за евакуация на базите си за дронове в Нигер заради хунтата

Вашингтон готви план за евакуация на базите си за дронове в Нигер заради хунтата - 1

Вашингтон готви план за евакуация на базите си за дронове в Нигер заради хунтата

САЩ подготвят превантивен план за евакуация на двете си важни бази за дронове и антитерористични операции в Нигер, в случай че новата хунта, взела властта в западноафриканската държава, направи невъзможно по-нататъшното им присъствие там, съобщи началникът на американските военновъздушни сили за Африка ген. Джеймс Хекър, цитиран от Асошиейтед прес.

Планът включва оглеждане на съюзнически на САЩ страни в регионите на Сахара и Сахел, „с които бихме могли да си партнираме и да преместим военните си активи на тяхна територия“, каза генералът пред репортери във Вашингтон. Сахарският и сахелският регион са едни от зоните на света с най-голяма активност на радикални ислямистки групировки като Ал Каида и филиалите на „Ислямска държава“.

Хекър подчерта, че засега няма решение на правителството „Байдън“ дали свалянето от армията на 26 юли на демократично избрания нигерски президент налага американските дипломати и военни да напуснат територията на Нигер.

Базите на САЩ в този регион са изключително важни за борбата с тероризма, но в последните години той става все по-размирен: превратите в страните от него зачестиха, а все по-голямо внимание там придобива и руската наемническа група „Вагнер“. Американското военно присъствие в Нигер включва военновъздушни бази в столицата Ниамей и в Агадес, отдалечен град в южния край на пустинята Сахара.

Ако силите на САЩ си тръгнат, било то след решение на правителството „Байдън“, че не може да работи с метежните военни, оглавили Нигер, или след решение на хунтата да им нареди да напуснат Нигер, „подобен развой със сигурност ще се отрази“ на американските разузнавателни и контратеростични операции, каза Хекър.

„Разбира се, надяваме се да се намери мирно дипломатическо решение и да не се налага да си тръгваме“, добави той.

Превратът беше организиран от началника на нигерската президентска гвардия, който продължава да държи под стража в президентския дворец държавния глава Мохамед Базум и семейството му. Според американски дипломати водачите на хунтата са предупредили, че Базум ще бъде убит, ако западноафриканските съседи на Нигер предприемат военна намеса, за да го върнат на власт. Базум встъпи в длъжност през 2021 г. при първото мирно и демократично предаване на властта в страна, в която превратите след независимостта от Франция през 1960 г. са изключително чести.

САЩ все още не са обявили официално случилото се в Нигер за преврат. Подобна квалификация може да принуди Вашингтон до голяма степен да прекъсне двустранните военно-политически връзки.

Хекър заяви, че по негово мнение ще минат „седмици, а може би и доста повече“, преди американските власти да вземат решение дали е нужна евакуация.

Нигер беше една от малкото останали западноафрикански държави в регионите на Сахара и Сахел, които не се управляваха от военни и не се бяха сближили с руските наемници.

Хекър не уточни кои са страните в Западна Африка, които САЩ разглеждат като възможен заместител на ролята на Нигер като преден пост в борбата с тероризма.

„Току-що започнахме да работим по този въпрос“, каза той. „Американското военно ръководство е нясно кои са нашите предпочитания, но ще е нужна дипломатическа работа, резултатът от която ще определи крайното решение.“

По думите на Хекър в превантивния план за евакуация е предвиден както сценарий, при който напускането на Нигер ще може да се извърши в спокойна обстановка, така и такъв, при който ще трябва да се действа бързо и военните на САЩ ще трябва да вземат със себе си само най-секретната техника.

Източник: БТА

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *