Вашингтон търси алтернативни варианти за износ на украинското зърно

Вашингтон търси алтернативни варианти за износ на украинското зърно - 1

Вашингтон търси алтернативни варианти за износ на украинското зърно

САЩ снощи осъдиха продължаващите атаки на Русия срещу украинската инфраструктура за износ на зърно и заявиха, че работят с партньорите си за намиране на алтернативни варианти за осигуряване на украинския износ на зърно, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„САЩ… призовават Русия незабавно да се върне към черноморската зърнена инициатива“, заяви на пресконференция заместник-говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател, визирайки пакта, който позволяваше износ на украинско зърно през Черно море. Русия се оттегли от споразумението на 17 юли.

Още новини от Украйна

Пател заяви, че САЩ се стремят „евентуално да намерим начини и коридори, по които да продължим да доставяме зърно до местата, където то е необходимо“, но не предостави повече подробности. Той добави, че Вашингтон не е видял никакви признаци от страна на руснаците, че те искат да се върнат към споразумението.

Откакто се оттегли от споразумението, Русия атакува украинската селскостопанска и пристанищна инфраструктура. Износът през коридора беше жизненоважен за преодоляване на световната продоволствена криза която се влоши след нахлуването на Москва в Украйна.

Миналата нощ въздушни удари нанесоха щети на силози и складове в град Рени на река Дунав, откъдето минава жизненоважен маршрут за износ на храни, съобщиха украински официални представители. Те публикуваха снимки на разрушени складови помещения и купчини разпръснато зърно и слънчоглед.

„На Путин просто не му пука за световната продоволствена сигурност“, заяви Пател и добави, че атаките на Москва водят до ескалация на недостига на храна.

Москва многократно е заявявала, че е готова да се върне към споразумението „незабавно“, след като бъде изпълнено съпътстващо споразумение относно руския износ.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *