ВЕЖДУВЪРА ОЩЕ В ДЕБЮТА СИ ПОКАЗА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ. ПОТВЪРДИ СЕ ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ ТОВА Е ЕДИН КУХ ПРОЕКТ, ИНТЕРЕСЕН САМО ЗАРАДИ ЕВРОПАРИТЕ …

ВЕЖДУВЪРА ОЩЕ В ДЕБЮТА СИ ПОКАЗА НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ. ПОТВЪРДИ СЕ ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ ТОВА Е ЕДИН КУХ ПРОЕКТ, ИНТЕРЕСЕН САМО ЗАРАДИ ЕВРОПАРИТЕ …

Продължаващата сага с КТБ и конфискуваните картини на банката, странно решение на прокуратурата, постави на изпитание отрочето на Вежди Рашидов „БЪЛГАРСКИЯ ЛУВЪР”, който официално е кръстен НАЦИОНАЛЕН МУЗЕЕН КОМПЛЕКС.
Достатъчно писах за този не само анекдотичен случай, но и със сериозно финансово изражение от десетки милиони левове, които напълниха и ще продължават да пълнят нечии джобове. Досега са похарчено официално над 31 милиона лева.
Преди две години, в началото на 2013 г. bgonair написа , че „министърът в оставка Вежди Рашидов заяви, че музеят ще отвори врати през лятото. Около 24 млн. лева от средствата са отишли за строителни дейности. С останалите ще се финансира подредбата на експозициите в музея”. Електронното издание споделя: „Отделно от това, Министерството на културата е обявило обществена поръчка за доставяне на техника с прогнозната стойност 148 780 лева, без ДДС. Шест таблета, над 30 компютъра, 10 телевизора с 42-инчов монитор, над 30 мултифункционални устройства, скенери, прожектори, 41 монитора, аудио системи и други, са предназначени основно за Националния музеен комплекс, обясниха от пресцентъра на културното министерство. Една част от апаратурата ще отиде за Националната художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство, които ще стопанисват новите пространства, а друга ще остане в централната администрация на ведомството.”
Два месеца преди Вежди Рашидов да го открие обаче лъсна истината за ВЕЖДУВЪРА. Конфискуваните картини на БТК вместо във ВЕЖДУВЪРА отидоха в НИМ, защото, както казва Рашидов, там били на сигурно място, на топло… Тогава защо похарчи толкова пари за „Българския Лувър”, след като 300 картини не може да приюти, обработи и да опази?
Не е ли време прокуратурата да поиска от министъра на културата да докаже състоятелността на проекта си и как е харчил парите на европейските данъкоплатци.
Не е ли време и той да си плати за гяволъците?Руско Русев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *