Велизар Енчев: Всички приоритети, които се издигат от ръководството на ПФ, не са адекватни на сегашната политическа ситуация. Полезният ход на ПФ е твърда опозиция

Велизар Енчев: Всички приоритети, които се издигат от ръководството на ПФ, не са адекватни на сегашната политическа ситуация. Полезният ход на ПФ е твърда опозиция

Велизар Енчев е роден на 7 януари 1953 г. в Гълъбово. Кореспондент е на БНТ по време на войната в Югославия. Уволнен е през 1995 г. заради критично предаване за балканската политика на правителството на БСП. Бил е посланик в Хърватия (1997-2002). След 2003 г. е университетски преподавател по балкански проблеми. Бил е щатен служител в югославския отдел (17-и) на Първо главно управление на ДС. Депутат в 43 НС от Патриотичния фронт.- Г-н Енчев, ПФ трябва да вземе решение дали да оттегли подкрепата си за кабинета, след като Борисов заяви, че няма да се поддава на натиск. Защо се стигна дотук?
– Аз от самото начало бях категорично против съюза с Бойко Борисов и сега няма как да искам да продължаваме да подкрепяме кабинета му. Но в същото време не одобрявам и повода за скъсване с ГЕРБ и РБ. Първо, това би затвърдило представата за НФСБ като ксенофобска партия. Образованието и предишните длъжности на Орхан Исмаилов говорят, че той донякъде е подходящ за поста. Единственият му недостатък не е, че е етнически турчин, а че е кадър на ДПС и в момента е представител на друга протурска партия, пряко свързана с Ердоган – НПСД. Но вижте какво противоречие изниква. ПФ се съгласи да управлява заедно с ГЕРБ и с партията, издигнала кандидатурата на Исмаилов, и дадохме своя „златен пръст“, както преди време направи Волен Сидеров за първия кабинет на Борисов. Това е един морален дискомфорт, за който предупредих още от самото начало преди гласуването в НС, но не срещнах никаква подкрепа.- Бяхте наказан дори.
– Бях абсолютно изолиран. След моето изказване в пленарната зала бях обвинен в грубо нарушаване на партийната дисциплина, а Валентин Касабов отправи към мен груба вербална агресия. Така че, след като дадохме съгласие за участие в кабинета с тази протурска партия, ние неизбежно ще консумираме пасивите от това съвместно управление. Да не забравяме, че още преди изборите Борисов обеща, че ще назначи десетина зам.-министри мюсюлмани, т.е. той спазва своето обещание. Нима Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са забравили това нещо? Просто Борисов е последователен, докато ПФ не е.- Защо ръководството на ПФ превърна казуса „Исмаилов“ едва ли не в проблем №1 за кабинета?
– Ако погледнем държавнически, пред страната има много по-важни предизвикателства от това дали Исмаилов ще бъде зам.-министър, или ще паднат новините на турски език. Трябва да приемем актуализацията на бюджет 2014 на второ четене. Парламентът се готви да даде спорно съгласие за отпускане на 4-милиарден заем, а точно преди една година, когато правителството на Пламен Орешарски взе 1,5 млрд. лв., представителите на ГЕРБ, тогава като опозиция, надигнаха вой до небето, че това ще доведе до национална катастрофа. На този фон всички приоритети, които се издигат от ръководството на ПФ, не са адекватни на сегашната политическа ситуация. – Има ли други причини да не подкрепяте кабинета?
– Да. Твърдим, че Исмаилов не трябва да бъде зам.-министър на отбраната. А на какво основание нашата група подкрепи Божидар Лукарски да стане министър на икономиката, който, първо, няма необходимата квалификация и второ, в морално отношение е неподходящ за този пост. Спомнете си, в изборната нощ той заяви, че критиката, която реформаторите са отправяли към Борисов, е била предизборен трик за печелене на десни избиратели. Само за това негово изявление той не само няма право да заема какъвто и да било министерски пост, но трябва да бъде отстранен от РБ. И ние подкрепяме този човек! А да не говорим за други спорни назначения, за които си затваряме очите.- И на какво се дължи тази непоследователност на колегите ви?
– Много труден въпрос. Ако можех да ви отговоря, бих го на- правил веднага. Имам три версии. Първата – политическа неграмотност на ръководството на ПФ. Втората – политическа наивност, зад която се крият добри намерения, но лоши резултати. И третата – много сериозни зависимости във всяко отношение. – Единни ли са Каракачанов и Симеонов?
– Г-н Валери Симеонов, ако трябва да бъда обективен, постави в много деликатно положение Красимир Каракачанов и неговата парламентарна група. Защото г-н Симеонов силово наложи на всичките си депутати, без мен, да подпишат едни кри- минални молби до председателя на НС, т.нар. декларации за лоялност (молби за напускане на НС с подпис на депутатите, но без дата в тях – б.а.). Подчертавам, наложи ги силово. И също така си позволи през главата на Каракачанов и депутатите от ВМРО да вземе много други решения в пленарната зала, за които те възразиха. Така че, ако има някакво напрежение в парламентарната група, по мои наблюдения то се дължи на ръководителя на НФСБ.- Може ли да се задълбочи това напрежение и да се стигне до разцепление в групата?
– Труден въпрос. Каракачанов е доста диалогичен, човек с голям политически опит и мисля, че не би допуснал подобно нещо. За съжаление ПФ се показа като незрял политически
субект.- А вие ще напуснете ли ПГ, защото, както разбирам, противоречията са големи?
– Всичко зависи от развитието на процесите в следващите дни.- От какво зависи – от оттегляне на подкрепата за правителството или от гласуването по бюджета?
– Ако ПФ трябваше да напусне и да оттегли подкрепа, поводът трябваше да е бюджет 2014. Все още не е късно това да се случи на второ четене. Ето, това е сериозният проблем на държавата, а не назначенията в едно или друго министерство.- А за какви решения в зала говорите, които са вземани въпреки ВМРО?
– Възразих срещу това, че ръководството на ПФ подкрепи предложението на партия ГЕРБ за съкращаване на времето за говорене на парламентарните групи, включително на нашата. Така ГЕРБ остана със своите 30 минути, а ние намалихме своето от 17 на 14, както и на „Атака“, АБВ и БДЦ. Това е не само недемократично, но и непрагматично. Това беше едно морално падение на нашата група. Оказах се прав, трябваше да сме опозиция – Не беше ли, за да се „удари“ „Атака“?
– Вероятно заради това, но не е особено морално. И вторият път, когато гласувах против, беше срещу предложението на ГЕРБ да няма кворум по време на парламентарния контрол. Това е изключително скандално, узаконено бе едно беззаконие. За съжаление, както винаги депутатите се подчиниха на партийната дисциплина. – Може да се превърнете в знаме на техните аргументи за оттегляне на подкрепа.
– Древните казват, че никой не обича пророците и носителите на лоши новини. Напротив, допускам засилване на атаките срещу мен заради гузната съвест на мнозина от парламентарната група.- Но допускате ли такъв вариант? Обмисляли ли сте подобна възможност?
– Честно казано, досега не съм, защото смятам, че ако някой трябва да напусне парламентарната група, не съм аз, а тези, които изневериха и измениха на принципите на ПФ и НФСБ. Подчертавам, не на коалиционния партньор ВМРО, защото дори не познавам част от колегите от тази партия. – Ще поискате ли санкция за Валентин Касабов?
– Обмислям възможността да поискам неговата оставка като зам.-председател на ПГ на ПФ по две причини – заради отправените вербални заплахи по мой адрес след принципната ми позиция в пленарната зала срещу кабинета „Борисов“ и второ, от юридическа и морална гледна точка той не може да бъде заместник-председател на ПГ,
след като е административно подчинен на Валери Симеонов в телевизия СКАТ. Там той води предаване, което го поставя в зависимост.- А каква е истината за вашето оттегляне като водещ в СКАТ? Вие ли напуснахте, или ви напуснаха?
– Сам се оттеглих, защото не мога да бъда водещ в телевизия, в която продължение на 8 години имах позиция срещу Бойко Борисов, а в момента тя се оказа проправителствена телевизия, обслужваща Бойко Борисов и ГЕРБ.
– Какъв е полезният ход за ПФ в тази ситуация?
– Правилната позиция е тази, която им предложих още в началото – на твърда опозиция. Конструктивна, когато се предлагат законопроекти, които са в интерес на обществото, и деструктивна, когато се прокарват безполезни или направо вредни неща.- Но пък така щеше да ви се наложи да гласувате заедно с ДПС и с „Атака“. Може би лидерите на ПФ са се притеснявали от тези аналогии.
– Това е доста елементарно разсъждение. В този един месец няколко пъти гласувахме заедно с ДПС – не аз, а моите колеги, по някои законопроекти. Примерно – актуализацията на бюджет 2014. Това прави ли ги съюзници с ДПС? Тази логика не е сериозна. Човек трябва да следва своите принципи и обещания пред избирателите, без да се притеснява с чии ще съвпаднат.- Имахте възражения и срещу някои намерения на управляващите по отношение на бюджет 2015, нарекохте някои от тях „антисоциални безумия“.
– Ако в бюджет 2015 се заложи предложението на здравния министър да се повиши таксата за лекарски преглед на пенсионерите от 1 лв. на 2,99 лв., естествено, трябва да гласуваме против него. Ако не се въведе индексация на пенсиите по нов начин, а не по стария – с по 5, 8 лева, също трябва да сме против.- А ако не ви подкрепят?
– Не мога да допусна, че депутатите от ПФ няма да ме подкрепят срещу това намерение на Москов. А доколкото знам, самият Москов е готов да оттегли предложението си. Още миналата седмица внесох въпрос към него, така че този петък той трябва да ми отговори защо предлага да увеличи потребителската такса за пенсионери. Нещо повече, здравният министър трябва да обмисли възможността за отпадане на таксата за пенсионерите, които са под прага за бедността.- По какъв начин се вземат решенията в ПГ на ПФ?
– Взимат се еднолично от Симеонов, авторитарно. Аз научавам от медиите за тях. Валери Симеонов и Валентин Касабов трябва да си посипят главите с пепел за досегашната позиция, да се извиняват на избирателите за грешния политически ход, който предприеха (за подкрепата на кабинета „Борисов“ – б.а.) и лично на мен за това, което си позволиха в парламентарната група и в медиите.- И каква е разликата дали ще подкрепяте официално кабинета, или не – и сега гласувате шарено?
– Политическите пасиви вече са консумирани с тази подкрепа. Така че със следващите си действия ПФ трябва да изтрие петното, което сам си лепна. Трудна задача.Мария Филева
Източник: Пресса

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *