Велизар Енчев: В цивилизованите държави хора като Борисов са преследвани от закона, а в България оперативно интересните стават министри. Затова ще гласувам против кандидатурата на Борисов за министър-председател!

Велизар Енчев: В цивилизованите държави хора като Борисов са преследвани от закона, а в България оперативно интересните стават министри. Затова ще гласувам против кандидатурата на Борисов за министър-председател!

„Аз ще гласувам против избора на Бойко Борисов за министър-председател!“, така започна изказването си от парламентарната трибуна Велизар Енчев. Изненадващо, по едно и също време в този момент, пленарната зала напуснаха бъдещият премиер Борисов и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Вероятно истината е непосилна за техните уши. Мотивите за своето решение Велизар Енчев изложи аргументирано, като отново припомни на българите мракобесното управление на партия ГЕРБ в период 2009-2013 г. и тъмното минало на Бойко Методиев Борисов – втори път кандидат за премиер на Република България:“Нима сте забравили, че само преди 20 месеца Борисов подаде оставка като премиер след окървавения протест на Орлов мост?
Как да забравим, че след неоправданото увеличение на тока гневните граждани заляха улиците на София и Варна, бунтувайки се срещу едно управление, което обслужваше избрани банкови и енергийни олигарси?В последните дни на управлението на партия ГЕРБ бяха продадени държавните дялове на трите ЕРП-та и форсирано бяха дадени лицензи на ВЕИ-та, продаващи ток на безбожно високи цени.
Нима сте забравили, че управлението на г-н Борисов бе белязано с полицейщина от неговия вътрешен министър Цветан Цветанов, за негово съжаление вече осъден на първа инстанция на 4 години затвор?
Как да забравим, че при управлението на този премиер, Бойко Борисов, за първи път след 1989 г. пенсиите на българските пенсионери три години не бяха индексирани, след което нашите бащи и майки бяха наречени „лош човешки материал“?
Имаме ли право да забравим, че с одобрението на премиера Борисов, финансовият министър на ГЕРБ Симеон Дянков посегна на резерва на Здравната каса, прехвърляйки 1,4 милиарда от касата към фискалния резерв? Конституционният съд квалифицира този акт като незаконен.Това не трябва да се забравя в днешния ден, когато даваме управлението на г-н Борисов!
И моля, не забравяйте кадровата политика на г-н Борисов, когато беше премиер, как избираше своите министри на бензиностанциите; как назначаваше калинки с фалшиви дипломи.
Нима е толкова къса паметта ви за тези кадрови решения, които не трябва да се повтарят?Нима днес не виждаме, че някои от предлаганите министри са класически калинки – без нито един ден сериозен стаж в своя ресор. Това не е кадрова политика по европейските стандарти. Това е политика по балкански стандарти. Като казах Балкани, моля ви да не забравяме, че при управлението на г-н Борисов неговият външен министър Николай Младенов провеждаше политика, която в много случаи противоречеше на политиката на Франция и Германия по отношение на ислямисткия премиер Реджеп Ердоган, по отношение на Република Турция, чиято официална доктрина е неоосманизма.
До сега говорих за професионалните качества на г-н Борисов. Сега искам да кажа нещо и за личностните му качества.Знаете, че във всяка цивилизована демократична държава един премиер не може да остане на своя пост след аферата „Мишо Бирата“. Афера, в която г-н Борисов погази закона, като осуети митническа проверка на свой приятел. След подобна улика, във всяка цивилизована демократична държава такъв човек, такова длъжностно лице, би трябвало да бъде преследвано от закона. Това е нормата. Но в България ненормалното е норма, а нормалното – изключение. И не по-малка важна е биографията на г-н премиера. Една биография, която е свидетелство за този тъжен парадокс в България и го казвам с огромно съжаление: Достойните, образованите и почтените хора са запратени в периферията на обществения живот, а оперативно интересните лица стават министри.
Ето затова хората са отвратени от политиката и мразят политиците. Това е причината 3 милиона българи да не гласуват, а останалите да гласуват с омерзение.“Zadkulisite.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *