Велизар Енчев: Мръсната тайна на това НС е коалицията ГЕРБ-ДПС

Велизар Енчев: Мръсната тайна на това НС е коалицията ГЕРБ-ДПС

Твърдата управляваща коалиция в 43-тото Народно събрание се състои от две партии – ГЕРБ и ДПС. Това е мръсната тайна на този парламент – Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ са смокиновото листо на тази срамна коалиция.
Това заяви в интервю за БГНЕС независимият народен представител Велизар Енчев.Според Велизар Енчев ДПС е резервното пето колело на Четворната коалиция, сформирана от ГЕРБ, РБ, ПФ и АБВ. Велизар Енчев повтори своята теза, че това е парламент на подменения вот, тъй като всяка една от политическите сили в управлението е излъгала своите избиратели. Борисов излъга със своите клетви, че няма да управлява с по-малко от 100 депутати, Меглена Кунева пък излъга, че няма да управлява с партията на криминалния преход ГЕРБ, посочи Енчев. Патриотичният фронт също никога не е казвал, че ще се коалира с ГЕРБ и останалите партии в коалицията, подчерта той.
„В Реформаторския блок няма нищо реформаторско, в Патриотичния фронт – нищо патриотично, а АБВ пък са забравили азбучни истини от политическия морал“, каза Велизар Енчев. Най-откровени все пак са се оказали лидерите на АБВ, тъй като те поне не са крили тесните си връзки с Борисов, посочи той, като по думите му „АБВ е политически проект на ГЕРБ“. Енчев посочи, че ще бъде много интересно как ще се държат в определени ситуации отделните коалиционни партньори. АБВ е откровено русофилска партия по отношение на енергийните проекти – тя е за „Южен поток“, докато РБ и ПФ са против, припомни Енчев. Интересно е как ще се държи ПФ и по отношение на увеличаването на цените на електроенергията, тъй като двамата лидери на коалицията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов са обявили, че цената дори трябва да се намали, посочи той.Велизар Енчев коментира, че прикритата, но реална коалиция между ГЕРБ и ДПС има много сериозен мотив за своето създаване – вероятно е договорена подкрепа от ДПС за президентската кандидатура на Бойко Борисов, а освен това от външнополитическата точка ГЕРБ печели, защото може да говори за позитивно отношение на малцинствата към себе си.
Въпреки големите противоречия, този парламент има ресурс да издържи дори пълния си мандат, счита Енчев. „Противоречията между политическите сили са толкова големи, че до известна степен се привличат, тъй като си дават сметка, че при нови извънредни избори най-вероятно няма да влязат два субекта – АБВ и ПФ. Възможността от електорален провал държи тази коалиция“, коментира Енчев и предложи, че ГЕРБ също едва ли си прави илюзии, че при нови избори ще има повече от 80 народни представители.
По отношение на промененото поведение на Бойко Борисов спрямо първия му мандат като премиер Велизар Енчев каза, че промяната е само външна. „Във външен план може да се каже, че Борисов вече не дразни гражданите със своите постоянни появи по телевизията, с рязане на лентички и четене на морал. Но това е само външна страна – Бойко Борисов си е същия и няма промяна в него“, категоричен бе Енчев. Той каза още, че липсата на реална промяна се доказва от неадекватната реакция на Борисов по отношение на проекта „Южен поток“. Вместо веднага да се свърже с руската страна, той отлетя за Брюксел, за да консултира своята позиция, припомни Енчев.Провалът на „Южен поток“ обслужва изцяло интересите на Турция, която се превръща в центъра, който ще решава доставките на газ за Европейския съюз, вместо тази роля да се изпълнява от България, анализира депутатът. Борисов е много слаб или много зависим политик, категоричен е Енчев. Според него провалът на „Южен поток“ е изключителен успех на американското лоби и за американските геополитически интереси, които са успели да пречупят ЕС и да го накарат да се откаже от изключително важен за съюза проект.
Велизар Енчев обърна внимание и на друг акцент – все по-силното партньорство между Русия и Турция, което според видни историци като акад. Георги Марков исторически, когато Русия и Турция си подадат ръка, това не е добре за граничните на Турция държави. България се намира в периферията на интересите на Турция, особено когато става дума за турските малцинства на Балканите. „Всички го мислят, но малцина го казват – не дай си Боже при критична геополитическа ситуация, ако съдим по изявленията на руския държавен глава, губим мощен военен партньор, който би могъл да ни подаде ръка, ако в така наречените смесени райони се стимулират протести“, каза Велизар Енчев.
В тази връзка той припомни т.нар цветни революции, които са довели цветущи държави като Тунис, Либия и от части Египет до хаос и разруха. „Това беше координирана акция на ЦРУ и централите в Лондон и Париж“, подчерта Енчев, след което се спря и на кървавия атентат в Париж на 7 януари. „Корените на драмата от Париж трябва да бъдат търсени точно в тези европейски столици и във Вашингтон“, обяви Енчев. Според него, всичко случващото се има своите корени в неадекватната политика на Запада след падането на Берлинската стена. „Вместо да си подаде ръка с Руската федерация, за да се реши в зародиш въпроса с надигащия се ислямски фундаментализъм, за който огромна вина носи САЩ със създаването на движението на муджахидините в Афганистан, се започна нова война“, каза Енчев. Тази война е довела до свалянето на светски режими, които са контролирали фундаментализма.Като капак на всичко, Западът финансира и организира всички наемници, които започнаха война срещу легитимния президент на Сирия Башар Асад и това доведе до създаването на Ислямска държава, каза Енчев. Според него ако не е била адекватната намеса на Владимир Путин, който предотврати военната инвазия на Запада в Сирия, сега Ислямска държава е щяла да контролира изцяло Сирия и Ирак.
По отношение на българската политика спрямо ситуацията в Близкия Изток и заплахата от Ислямска държава, на първо място трябва да правим уговорка, че ние сме членове на Европейския съюз и на НАТО и дали това ни харесва или не, трябва да не забравяме този факт, призова независимият депутат. Друг въпрос е как защитаваме своите интереси в рамките на тези две организации, посочи той. По думите му, ние не успяваме да защитим интересите си в НАТО и едно просто доказателство за това е, че Гърция е получила като дарение 350 машини за превъоръжаване на сухопътните си сили, докато ние от години преговаряме за покупка на изтребители на стойност от 1 млрд. лева. Това вероятно се дължи и на факта, че корупцията във военното министерство предполага сделки, а не дарения, съжали Велизар Енчев.“Когато говорим за предефиниране на политиката на България с оглед ситуацията в Близкия изток и най-вече опасността от Ислямска държава, ние сме напълно безпомощни. Не можем със свой собствен ресурс да изградим дори едно заграждение по цялата граница“, каза Енчев и подчерта, че не получаваме и дори не сме поискали подкрепа от НАТО, а дори търпим критики заради опитите ни да изградим такова съоръжение, въпреки че подобно съществува между Турция и Гърция. Официално се заговори, че очакваме бежанска вълна от 200 000 души, а продължаваме да се съобразяваме с неправителствени организации за правата на човека, каза Енчев.
По отношение на спора дали армията трябва да се включи в охраната по границата, Енчев посочи, че спорът е безпредметен, тъй като в Закона за въоръжените сили е записано, че армията охранява външните граници, териториалната цялост и независимостта на страната. Позицията на президента Плевнелиев и становището на Бойко Борисов, че армията не трябва да участва в охраната според Енчев говорят, че страната ни се управлява от неадекватни и зависими от външни персони политици.Относно предизвикателствата пред България във вътрешен план Велизар Енчев определи огромния заем от 8,1 мрлд. лева като най-големия проблем през 2015 година. При такъв заем е било необходимо министърът на финансите много ясно и по отделни пера да обясни как ще се изразходват парите, защото задълженията на страната достигат до 30% от БВП, което е критично, каза Енчев. Той обърна сериозно внимание на програмата за саниране на правителството и припомни, че преди месеци лидерите на ПФ Симеонов и Каракачанов са посочили, че ако тя се реализира, ще оттеглят подкрепата си от правителството, тъй като по думите им близо 1 млрд. лева ще потънат в строителни фирми, близки до властта. Не е отчетен въпросът какво се случва с онези граждани, които вече са санирали жилищата си, както и по какъв критерии ще се извършва санирането, каза той.На фона на всичко това идва новината от преди дни, че ще се закрият 80 железопътни линии, защото бюджетът на БДЖ е намален от 180 на 140 млн. лева, съжали Велизар Енчев. През 2015 година се планира общо 200 линии да бъдат ликвидирани и това се прави с една цел – бърза приватизация на съсипаните пътнически превози и на печелившите товарни превози на БДЖ, каза Енчев. Това също е изцяло в интерес на Турция и на бъдещи приватизатори, които ще спечелят много след пускането на тунела под Босфора. По цял свят железопътният транспорт е водещ, а у нас се случва точно обратното и то на фона на обезлюдяването на цели региони, посочи депутатът. Заемите от милиарди левове би трябвало да отидат за дофинансиране на проблемни отрасли и за засилване на леката промишленост и работните места в страната, категоричен бе той.
Във връзка с приетия късно през нощта Закон за държавния бюджет на България за 2015 година Енчев критикува решението на БСП да напуснат залата и обяви, че това е било грешка. Освен това, Велизар Енчев планира да предложи промени в правилника за работа на парламента, които да не позволяват при приемане на закони депутатите да работят повече от 8 часа. Такива условия съществуват за други професии и не е нормално хората, от които зависи съдбата на цялото общество, да приемат закони изключително уморени и без да имат представа какво точно гласуват, обяви Енчев.
По отношение на своето напускане на групата на Патриотичния фронт Велизар Енчев обяви, че не счита постъпката си за геройство, а за задължение. „Прагът на героизма е много нисък в България. За героизъм се приема нещо, което беше нормално и задължително. Нормално и задължително беше да напусна групата, защото не мога да изневеря на обещанията си и на това, което съм правил в ефир всяка вечер. Поведението ми е задължение, а не героизъм“, категоричен бе той. По думите му, за съжаление у нас нормата е изключение.
Велизар Енчев предупреди, че в скоро време вероятно отново ще стане актуален въпросът за задължителното гласуване. Той обяви, че е „за“ тази мярка, но при две условия – промяна в модела на финансиране за партиите, които сега получават 11 лева за всеки получен глас и премахване на двойното гражданство. Зад това изкусително предложение се крият хищни финансови интереси, защото при сега действащата схема задължителното гласуване ще доведе до неимоверно обогатяване на всички партии, спечелили над 1% на избори.
На въпрос дали има амбиция и достатъчно съмишленици и хора с опит, с които да сформира нов политически проект, Велизар Енчев отвърна, че от такъв проект има нужда, но пред него стоят огромни трудности. По думите му, „партия“ е мръсна дума в България заради досегашната практика на формиране и издигане на политически проекти. „Има нужда от нов проект, но каквото и да направиш зависиш от неговото финансиране“, каза Енчев. Когато се обвържеш с финансирането, ти ставаш зависим, а всяка зависимост в държава с криминален преход и потъпкани всякакви ценности, е равна на гибел. „Ако ще се прави нов проект, а трябва, той трябва да е финансиран от гражданите на България – трябва да бъде подпомогнат тотално прозрачно. Да се знае кой с какво помага – богатият с парите, бедният с труда. Трябва да бъде контрапункт на досегашната практика“, категоричен бе Велизар Енчев.
Агенция БГНЕС
Колаж: Иво Ангелов, „СИЛА“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *