Велизар Енчев: Предсрочни избори, Симеонов гласува с ДПС

Велизар Енчев: Предсрочни избори, Симеонов гласува с ДПС

На есен заедно с местните избори трябва да се проведат и предсрочни парламентарни избори. Така ще се разбере какво мислят избирателите за ГЕРБ и НФСБ поради подменения вот.
Това каза Велизар Енчев пред бТВ. Ако г-н Симеонов беше говорил всички тези неща по време на предизборната кампания, че ще се коалира с ГЕРБ и Реформаторите, ние нямаше да вземем и 24 хиляди гласа. Сега това е измама на избирателите и аз това съм го казвал единствен пред групата, заяви Енчев.
Известният журналист припомни и вчерашното гласуване на депутатите от партията на Валери Симеонов в бюджетната парламентарна комисия, заедно с тези от ДПС.
В комисията ГЕРБ успя да прокара предложението българите, родени след 1959 г., да избират къде да се осигуряват за втора пенсия – в НОИ или в частен пенсионен фонд, с помощта на ДПС и Патриотичния фронт.
Депутатите одобриха набързо кардиналните промени в осигурителния модел без финансова обосновка и задълбочен анализ на последиците.
Енчев припомни, че депутатите от ПГ на НФСБ са били измамени при гласуването в пленарна зала за Слави Бинев. Никой от тях не е знаел, че Бинев ще оглави културната комисия.
Велизар Енчев обеща, че ще предложи законови промени, така че в бъдещите бюджети да бъде въведена 13-та пенсия. Парите за нея ще идват от три пера. Едно от тях е намаляването на субсидиите за политическите партии от 11 на 5 лева, което ще отговаря и на европейските стандарти за финансиране, уточни независимият депутат.
Според него е „укоримо, че само в рамките на час и половина се правят фундаментални промени в пенсионната система, които не могат да се направят цели 25 години“. Велизар Енчев си обяснява това бързане с една много голяма пробойна в бюджет 2015 г. Той припомни, че ГЕРБ и по време на предишния си мандат на два пъти е прибягвал до подобни методи за запълването на дупки в държавните финанси. Става дума за национализирането на над 1,2 милиарда лева от НЗОК през 2012 г., извършено от тогавашния финансов министър Симеон Дянков – действие, което не отговаря на законите.
Сега отново искат да присвоят парите на хората, за да запушат една голяма дупка, подчерта Енчев и добави, че бюджет 2015 е антисоциален. Неговият най-голям проблем е как ща бъдат изразходвани 8 милиарда лева, които ще бъдат взети като заеми, добави той. /БГНЕСhttp://btvnovinite.bg/video/videos/tazi-sutrin/velizar-enchev-patriotite-glasuvaha-s-dps-za-pensiite.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *