Велизар Енчев учреди движение „Българска пролет“: Нуждаем се от революционна промяна на духа на българския народ, защото той е унизен и смачкан! Идеята ми е да налагаме нови и млади лица, които да влизат в публичното пространство. Това е бъдещето…

Велизар Енчев учреди движение „Българска пролет“: Нуждаем се от революционна промяна на духа на българския народ, защото той е унизен и смачкан! Идеята ми е да налагаме нови и млади лица, които да влизат в публичното пространство. Това е бъдещето…

Ново гражданско движение Българска пролет бе учредено във Велико Търново от независимия депутат Велизар Енчев, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона. На учредителната сбирка в манастира „Св. Никола“ в Арбанаси, бе решено Движението за радикална промяна да бъде назовано Българска пролет.
Велизар Енчев заяви, че за 25 години върху системата са нанесени тежки 25 удара и така страната ни е превърната в най-бедната държава в Европейския съюз и е създадена класа на имащи и нямащи. „И поради тази причина ние от Движение за радикална промяна решихме да започнем поход за ограмотяване и възраждане на българския народ. Защото смятаме, че в днешно време се нуждаем от революционна промяна на духа на българския народ, защото той е унизен и смачкан. Като никога досега в последните 25 години България се управлява от един криминален елит, а в последните 6 години начело на този елит е партия ГЕРБ, която е туморният израстък на българската демокрация – партия, която веднъж беше свалена от властта с масови протести и по един парадокс на съдбата, или заради нашата народопсихология, или заради манипулацията на изборния процес, т. нар. синдром Костинброд отново се възцари за 4-годишен мандат, но този с една изключително порочна коалиция, която никой от нас не е допускал, че е се случи. Коалиция на несъвместими политически субекти,“ заяви Енчев.
Той изрази надежда, че зараждащото се движение ще прерасне в партия, „защото това което се случи на 7 ноември в българския парламент беше поредна подмяна на вота на българския народ. Нито гражданите, които са гласували за Реформаторския блок, са дали гласа си Реформаторският блок да се съюзява с партия ГЕРБ. Това го призна самият г-н Лукарски, който сега е министър на икономиката, и в нощта на изборите след 5 октомври при изключени микрофони, а всъщност включени, заяви, че „антигерберското говорене е било предизборен трик“. Той поне е бил откровен да признае това“, каза Енчев.
Той посочи, че всички останали, които са членували в Патриотичния фронт, много добре знаят, че в нито един момент в предизборната кампания не е казано, че Националният фронт за спасение на България – респективно Патриотичният фронт и ВМРО ще се коалира с партия ГЕРБ, а да не говорим за Реформаторския блок. „Ние нямаме нищо против редовите членове на РБ и на партия ГЕРБ – това са честни и почтени граждани, но много от тях прегърнаха тази заблуда, че тези две партии ще помогнат за техния възход“, заяви Велизар Енчев. Според него измамата на Патриотичния фронт по нищо не отстъпва на измамата на „Атака“ през 2009 година. Лидерът на софийската организация на НФСБ пръв се е противопоставил на лансирането на партията ГОРД и лидера й Слави Бинев за колективен член на НФСБ. Той е и предрекъл, че със Слави Бинев начело ПФ ще претърпи катастрофален неуспех, което се е случило на европейските избори.
Много е важно днес каквото и да правим, да говорим открито за проблемите, открито за това, което ни обединява, подчерта Велизар Енчев. Важно е да гледаме в една посока и това да ни обединява, подчерта той. Последното проучване посочва, че почти половината от хората в АБВ са готови да преминат към движението, което се учредява от Енчев, което по думите му е силно социално. „В икономически аспект социално означава ляво, но когато говорим във външнополитически аспект няма ляво и дясно – има национални патриотични , заяви Енчев. Той подчерта, че движението няма нищо общо със Сириза в Гърция по отношение на поставените цели. Защото проблемите на гръцката демокрация са едни, а българските – други. Проблемът на дълговата криза в Гърция са прекалено високите социални разходи, докато в България е точно обратното – кризата е поради липсата на такива разходи, поради масовата бедност и декапитализирането на основни фондове като НОИ и НЗОК. Енчев подчерта, че точно затова в програмата на Българска пролет има много добри предложения в тази насока. „За първи път в политическата история на България ние още преди изборите ще заявим с кого можем да се коалираме, с кого не можем, с кого можем да разговаряме. Но в никакъв случай няма да излъжем нашите евентуални бъдещи избиратели“, обяви Енчев. Има партии с които при никакви условия не се прави коалиция – на първо място това е партия ГЕРБ, на второ е партия ДПС, посочи Енчев и добави, че се разграничават от някои партии с ренегатски ръководства. С всички останали партии сме готови да разговаряме и най-вече със сегашната партия в опозиция. Но при едно условие – без да отстъпваме от своите принципи и идеали. А това, което стана на 7 ноември беше не само подмяна на вота, а предателство на идеалите на българския избирател – и на десния, и на левия, на патриотичния и на избирателите на ДПС, което даде ключова подкрепа в парламента за ключови законопроекти на ГЕРБ като бюджета на държавата или вземането на 16-милиардния дълг, заяви Енчев. Според него и разочарованите от ДПС трябва да знаят, че Българска пролет ще представлява и техните интереси в парламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *