Великобритания: Българи обвинени в шпионаж в полза на Русия

Великобритания: Българи обвинени в шпионаж в полза на Русия - 1

Великобритания: Българи обвинени в шпионаж в полза на Русия

Трима български граждани са арестувани в Обединеното кралство по подозрения в шпионаж в полза на Русия, съобщава британската обществена медия Би Би Си.

Става дума за Орлин Русев на 45 години, Бисер Джамбазов на 41 години и Катрин Иванова на 31 години. Те са били задържани още през февруари и оттогава са задържани. Предполага се, че са работили за руските тайни служби.

Още новини от Украйна

На тримата са повдигнати обвинения за притежание на фалшиви лични документи, които са използвани за злоупотреби. Твърди се, че българите са знаели, че документите са фалшиви, пише Би Би Си. Става дума за паспорти и лични карти от Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Какво се знае за Орлин Русев

Тримата живеят във Великобритания от години, където са работили на различни места и са сменяли местожителството си неколкократно.

Орлин Русев е работил преди с Русия. Преместил се е в Обединеното кралство през 2009 година, където през първите три години от престоя си е работил като технически сътрудник във финансови институции. В онлайн профила му в платформата LinkedIn се посочва, че по-късно е собственик на фирма, занимаваща се с прихващане на комуникации или електронни сигнали. Посочва се още, че Русев е изпълнявал длъжността на съветник в министерството на енергетиката в България, пише Би Би Си.

Българска организация зад граница и участие в изборни комисии

Съседи на Джамбазов и Иванова ги описват като двойка – двамата са живеели заедно. Джамбазов е бил шофьор на линейка, а Иванова твърди в профила си в LinkedIn, че е лаборантка в частна медицинска клиника.

Двамата са поддържали и организация за живеещите във Великобритания българи, чиято цел била да ги „запознава с културата и обичаите на британското общество“.

Джамбазов и Иванова са били и членове на секционни избирателни комисии при провеждането на български избори във Великобритания, пише още Би Би Си.

Процесът срещу тримата обвиняеми ще започне в Лондон през януари 2024 година.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *