ВЗРИВООПАСНО ИНТЕРВЮ С ИЗБЯГАЛИЯ ОТ БУРГАСКИЯ ЗАТВОР ИВАН РАДЕВ – МОНКАТА: „УПРАВАТА, ОПЕРАТИВНИТЕ И ГДБОП СА СЪЩИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО МЕН И ДОРИ ПО-ЛОШИ. АЗ ИМАМ ПРИНЦИПИ, А ТЕ СЕ ПРОДАВАТ КАТО ЕВТИНИ МАГИСТРАЛНИ ПРОСТИТУТКИ!

ВЗРИВООПАСНО ИНТЕРВЮ С ИЗБЯГАЛИЯ ОТ БУРГАСКИЯ ЗАТВОР ИВАН РАДЕВ – МОНКАТА: „УПРАВАТА, ОПЕРАТИВНИТЕ И ГДБОП СА СЪЩИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ КАТО МЕН И ДОРИ ПО-ЛОШИ. АЗ ИМАМ ПРИНЦИПИ, А ТЕ СЕ ПРОДАВАТ КАТО ЕВТИНИ МАГИСТРАЛНИ ПРОСТИТУТКИ!

Бях с Шливата и като избяга се смях и се подигравах на куките, които гледаха с недоумение какво става и трепереха да не си загубят службичката, а аз ги нареждах: „Как е сега, а? Май се изпотихте, ами къде е Шливата? Май драсна към Монако, а?“ Наказания нямаше, макар да са необходими. На мен лично ми беше предложена оферта, че ще мога да разчитам на помощ от страна на оперативните работници Георги Димитров и Методи Владимиров… Тези подробности щели да ми ги дадат от ГДБОП написани, само трябвало да ги науча и да ги потвърдя пред съда. И да намеря още един, който да потвърди същото…Няма как да продаваш наркотици без да има кой да те предупреждава или да те пази от удар, т.е. претърсване. Мен ми пазиха параван най-властните хора, а именно оперативните работници. Лично Методи Владимиров ми е пазил гръб. Точно поради това се ползвах с доверие и от него и от Димитров. Те ме покриваха, не позволяваха да ме претърсват и ми гарантираха пратките, които се внасят по време на свиждане. Всичко вървеше добре, аз правех по 1500 лв седмично. От тези пари отчитах на Методи 20%. Всяка седмица ги изпращах предимно на една кръчма, „Клуб 33“ в гр. Бургас. Когато моят човек идваше да внася пратката с дрога, плащаше парите лично на Методи.
В началото на май т.г. Иван Радев – Монката направи опит за бягство от затворническото обшежитие от открит тип „Строител” към Бургаския затвор. АФЕРА успя да зададе свои въпроси към Иван Радев – Монката, който разкри потресаващи данни за корупция и порочни практики на ГДБОП, които използват затворници за поръчкови измислени показания, за скалъпят „разследванията си”.- Г-н Радев, Вие се прочухте в медите наскоро с Вашия опит за бягство от затворническо общежитие „Строител“ заедно с Шливата, който обаче, успя да избяга. За всички е интересен отговора на въпроса защо постъпихте така, след като след 10 месеца присъдата Ви изтича.
– Вижте, не съм искал да бягам, а да покажа, че затворническо общежитие от открит тип „Строител“ е пълно с хора, които не си вършат работата и там цари пълно безхаберие и шуробаджанащина. Шливата успя да избяга и даде гласност на това, че там цари двоен стандарт – на едни лишени от свобода им се разрешава да работят и да напускат ЗООТ „Строител“ и без повод. Заради близките си отношения с началници и надзиратели те имат тези облаги, а на останалите не им се дава възможност дори и да работят, камо ли да бъдат пускани извън затворническото общежитие.- Трудно ли се бяга от ЗООТ „Строител“ ?
– Не е трудно. Бягство може да се извърши от различни места и по няколко начина. Има големи пропуски в сигурността. Има дупки, например, в мрежата до футболното игрище, оградите са ниски и необезопасени, бягството е детска игра.- В ЗООТ „Строител“ имахте ли възможност да излизате на работа, в града и в домашен отпуск?
– На мен не ми дадоха да работя, а за отпуск попитах веднъж и началникът г-н Вълков ми отговори: „Нямаш заслуги, от теб зависи. Ако има кой да каже, че си съдействал за нещо, е възможно. Ако няма кой да го стори, е невъзможно.“ Така е в ЗООТ „Строител“.- По какъв начин става смяната на режима и извеждане от корпуса на затвора в ЗО „Строител“? Съществуват ли някакви „игри” в този процес или всичко си е по закон? Ако ДА, кой участва в тях и знаете ли нещо конкретно?
– Режимът се сменя по заслуги и игрите са част от този процес. В общежитието се извеждат предимно хора, които са съдействали или на дадени дежурни офицери или на съответния инспектор по социални дейности или на началници. И да не забравяме оперативните работници към ОЗ Бургас. Примери доста. Сега се сещам за един мой съдружник и приятел Боян Илиянов Малендаков, с който тук в ОЗ Бургас имахме общ бизнес. Та този Боян беше наказван за серия от нарушения и изтърпя множество карцери, но предаде един канал за внасяне на наркотици в цеховете и по-точно бригада „Хамути“, където работеше. Хванаха 50 гр. марихуана и към 30 гр. мета амфетамини и го изведоха от затвора в затворническо общежитие от открит тип Житарово, където е до момента и даже го уредиха като лафкаджия, което е най-престижната длъжност там. Смениха му и режима на лек и всеки месец го пускат в отпуска за два дни.
Друг пример е Красимир, с прякор Маратонката, от гр. Сливен. Той пък беше назначен като чистач в седма и осма група в периода 2011-2012 г. и макар да бе разследван и дори наказан за лихварство, той бе изведен първо в ЗООТ „Строител“, а после и в ЗООТ Гълъбово, където бе хванат с марихуана и пико и бе върнат в ОЗ Стара Загора, където би трябвало да го съдят за притежание на дрога. Този Красимир беше приближен на инспектор соц. дейности г-жа Красимира Стойчева от ОЗ Бургас и от него зная как уреждаше банкови преводи на дъщерята на г-жа Стойчева с цел да бъде изведен в общежитие.
Има и други случаи, като с Николай Руменов с прякор Пинкито, който в момента има да изтърява към 10 карцера, но не ги търпи тъй като те умишлено се прикриват от оперативния Методи Владимиров, с когото Николай е в нескрити приятелски отношения и на Пинкито не му пука кой с какво ще го накаже. Открито заявява, че има човек зад гърба си и няма как някой да го притесни.-Публична тайна е, че Бургаският затвор е известен в цялата страна като затвор с най-голяма степен на корупция, а същевременно с това и като най-строг режим и мизерни условия. Вярно ли е това?
-Да, вярно е. Корупцията е факт, а режимът е строг и това не е от вчера. А за мизерията нямам думи – хлебарки, дървеници, оголени жици, олющени стени и пълна липса на условия от рода на тоалетна или течаща вода.-Доколкото разбрахме, Вие не сте от най-примерните затворници и имате доста дисциплинарни наказания, но въпреки това сте заслужил доверието и сте изкаран в ЗООТ „Строител“. Как става това, кой Ви изкара?
-Аз имам множество наказания и съм известен с бунтарския си характер, а за извеждането ми в „Строител“, излязох с помощ от страна на оперативните работници и с благословията на г-н Стефан Лазов, началник на ОЗ Бургас. Всички ги държах в ръцете си, знаех как си играят игрите зад решетките и от страх да не проговоря, ми предложиха да ме изпратят там, макар да знаеха, че няма да изкарам дълго в общежитието.-Какво Ви е наказанието за опита за бягство и въобще имало ли е такъв опит?
-Наказаха ме с 14 денонощия карцер за това, че съм бил помогнал на Иван Гюров – Шливата да избяга, макар да не е така и това може да се види от записите на камерите в ЗО „Строител“, и не съм правил опит да бягам. Аз ако съм искал, щях да избягам. Бях с Шливата и като избяга се смях и се подигравах на куките, които гледаха с недоумение какво става и трепереха да не си загубят службичката, а аз ги нареждах: „Как е сега, а? Май се изпотихте, ами къде е Шливата? Май драсна към Монако, а?“ След което те ме изкараха мен виновен.- А наказание за тези, които Ви изкараха в ЗООТ „Строител“, ще има ли?
– Наказания нямаше, макар да са необходими. Контролът е занижен и има двоен стандарт. А кой командва е ясно – в ОЗ Бургас всички се съобразяват с оперативните работници към затвора Димитров и Владимиров, а те са подвластни на служителите на ГДБОП и на всички агенти на службите на МВР и естествено на прокуратурата.- Всъщност те защо Ви помогнаха да получите тази незаслужена привилегия?
– Ще ви кажа. Връзката е следната – с Георги Вълев от т. нар. дело Килърите бяхме заедно във втора зона с повишена сигурност в периода 2012-2013 г и поддържахме нормални взаимоотношения, но никога не съм го питал нищо по повод на делото, за което е задържан. Интригата, която се разигра от затворника Деков беше следната: след като беше наясно, че съм бил заедно с Георги Вълев, Деков реши, че ще се съглася да играя игри с шефа на ГДБОП и да свидетелствам срещу Жоро. На мен лично ми беше предложена оферта, че ще мога да разчитам на помощ от страна на оперативните работници Георги Димитров и Методи Владимиров. Искаха от мен да кажа, че Жоро е споделил с мен подробности за убийство на търновски адвокат. Тези подробности щели да ми ги дадат от ГДБОП написани, само трябвало да ги науча и да ги потвърдя пред съда. И да намеря още един, който да потвърди същото. Познавам Вълев, но никога не сме изпадали в разговори относно за какво е задържан и не съм проявявал интерес към неговите проблеми и няма как да се съглася да говоря и да клеветя този човек. Имах нормални отношения с Георги Вълев и съм му писал дори и писма относно клопките, които му готвят, а оперативните от страх да не оповестя как предлагат да се лъже и клевети, ми предложиха да си запазим добрия тон и даже ме помолиха да намеря друг човек, който е готов да лъже, щом аз не желая да го сторя и да имам общо и това натежа за да бъда изведен в ЗООТ „Строител“. След като аз отказах, Ангел Николов, така известният Мокан, прие и дори беше видимо обнадежден, че може да се възползва от това. Аз не проявих интерес и дори предупредих Ангел, че това е опасно и го попитах дали знае с какво се захваща. Доколкото знам, Ангел е провел среща, на която първо се е съгласил, а после се е отметнал и е казал на Вълев, но впоследствие пак се е отметнал от думите си и пак се е заиграл с Методи Владимиров, който за съдействието на Мокана го извел от втора зона с повишена сигурност и го настани в девета група, която е най-престижната и където настаняват само лишени от свобода, които работят и са на „домакински щат“. С обещание да го изкара на работа в най-скоро време. А Мокана е един от най-системните нарушители на вътрешния ред.
В момента не съм в добри отношения заради тези случки, но не ми пука. Те си мислеха, че могат да ме използват, а всъщност аз ги използвах и то твърде дълго преди да се усетят. Разчитах на тях главно да ме пазят от претърсвания и да ме прикриват в трафика на дрога, който и до момента въртя в затвора и с тяхна помощ успях толкова време да се опазя без да съм бил залавян никога с наркотици и дори не съм се чувствал застрашен от никой. Те ми пазеха гърба, както от старшини, така и от дежурни офицери, както и от началника на ОЗ Бургас г-н Стефан Лазов.
Друг случай от миналото лято – Ще започна от там, че Георги Димитров, на който, както ви казах, съм разчитал да ми пази гърба от бедите, които могат да ме сполетят, ме извика и ми предложи да подпитам Георги Вълев дали ще потвърди, че Младен Михалев Маджо е поръчал на Петър Стоянов Сумиста убийството на Емил Кюлев. Но аз му обясних, че не желая да се замесвам в това и за да се измъкна от ситуацията, му обещах да намеря човек, който ще го стори вместо мен и на който може да се разчита. И тъй като бях в една килия с Дечко Деков, а той бе наясно, че именно оперативните ми пазят гръб в трафика на дрога и със схемите им, реших да му предложа. Обясних му какво се иска от него и го уверих, че ще има голяма облага за него. Той се съгласи, но пожела на срещата с Георги Димитров и аз да присъствам и да се изясним какво трябва да прави. След няколко дни уредих среща. Бяхме извикани в 10 ч в кабинета на оперативните. Там присъстваха на срещата и две млади момчета от БОП София и Бургас. Пред тях Георги Димитров обясни на Дечко Деков какво се иска от него, а това дословно бе, че ако Вълев се съгласи да свидетелства, че Сумиста е взел поръчката на Маджо за убийството на Емил Кюлев, ще осигурят защита на Вълев и семейството му в избрана от Вълев точка на света. Дечо прие и тогава Георги Димитров ме изведе от стаята и ми каза „Евала, Монка. За тази услуга ще те извадя в „Строител“. Чакай няколко месеца и ще е факт.“ Тръгнах и впоследствие Деков бе преведен във втора зона с повишена сигурност в близост до Георги Вълев, след което бе преместен в ОЗ Стара Загора и бе поставен на най-хубавото работно място, а именно чистач домакин на тежкия салон. Ясно е защо!- Доколкото разбрах, присъдата Ви е за наркотици. Ако не Ви притеснява, въпросът ми е употребявате ли и ако ДА, какво? Кой върти тази търговия?
– Да, за наркотици излежавам присъда. Употребявал съм и съм произвеждал мета амфетамини или пико, както ние в Сливен го наричаме, но в момента не употребявам. Не съм вземал от 7 години. Този бизнес е ежедневие в ОЗ Бургас и аз няма защо да крия, че съм част от този вид търговия.- В затвора в Бургас какъв вид наркотик най-вече се ползва? Каква му е цената в затвора за разлика от свободния пазар? Има ли бизнес в това и кой печели от него?
-В Бургаския затвор има всичко – марихуана, мета амфетамин, хашиш. Мога да заявя, че се правят доста пари от дрогата. Лично аз се занимавам само с мета амфетамин или пико. Един грам го купувам в Сливен за 40 лв. Внасям го, меша го и изкарвам 150 лв от този един грам. Тук от един грам, ако го продавам на дребни разфасовки, мога да изкарам до 40 кутии цигари или ми плащат с пари в Сливен. Ако не са от града, изпращат парите до поискване в пощата в гр. Сливен на име на мой човек, който пращам да ги вземе.-Разпространението на наркотици в затвора в Бургас може ли да стане без покровителството на определени хора? Кои са тези хора, какъв им е интереса и по какъв начин се осъществява този интерес?
– Няма как да продаваш без да има кой да те предупреждава или да те пази от удар, т.е. претърсване. Мен ми пазиха параван най-властните хора, а именно оперативните работници. Лично Методи Владимиров ми е пазил гръб. Точно поради това се ползвах с доверие и от него и от Димитров. Те ме покриваха, не позволяваха да ме претърсват и ми гарантираха пратките, които се внасят по време на свиждане. Щом аз звънна и кажа да речем „Днес Митю Иванов Стоянов ще получава мой багаж“, те веднага звънят на главния надзирател, казват му имената на момчето и дават заповед всичко да му се пусне и пратката с пръст да не се пипа.
Всичко вървеше добре, аз правех по 1500 лв седмично. От тези пари отчитах на Методи 20%. Всяка седмица ги изпращах предимно на една кръчма, „Клуб 33“ в гр. Бургас. Когато моят човек идваше да внася пратката с дрога, плащаше парите лично на Методи.-Относно толкова коментираната корупция в Бургаския затвор знаете ли нещо и можете ли да го споделите с нас ?
– Корупцията е факт. Има много добре изградена схема. Всеки взема пари и задължително нещата стигат и до Стефан Лазов. Той е част от всичко. Няма схема, от която той да не лапа пара. Знам много схеми, дори както можете да проверите през месец март 2014-та бях пуснат в прекъсване за един месец. Уреди ме доктора към ОЗ Бургас Веждан Арабаджиев, който за 1000 лв ми изкара фалшиво свидетелство, че ми е счупена ръката и имам нужда от операция.
За работа цената е между 300 и 500 лв. За работа и назначаване. Знам го лично от Петър Леков, който е началник на инспекторите по социална деност.
За три дена отпуск е 500 лв и там човекът е Янчо Желев.
Извеждане в общежитие е 350 лв, а относно алкохола и телефоните, това са дребни далавери и ги вършат предимно надзирателите. Аз знам поне трима четирима, които вършат работа. Сега ще ви кажа Славчо, има един Галин, Стефан Иванов, а цените са за един телефон 150 лв, а за един литър алкохол 50 лв.-До скоро Бургаския затвор бе известен с жестоките побоища от страна на надзорно – охранителния състав над лишените от свобода. Тази практика в момента продължава ли?
– Така е. Побоят е налице и днес още е факт. Дори скоро и аз ядох малко пердах, но вече не бият пред камерите, а или в дежурната или те водят в стаята за разпределение или в килиите.-Каква е според Вас формулата за оцеляване в Бургаския затвор?
-Може би формулата е да си подъл, да си принципен и егоистичен. Иначе оцеляване няма.- Очевидно е, че не сте глупав човек, въпреки грешките, които правите в живота и в затвора. Според Вас как може да се оправи този затвор?
– Затворът в Бургас е прокажено и покварено място, не знам. Нямам вяра, че може да се оправи нещо. Може би с цялостна смяна на администрацията.- Какви са най-често обитателите на затвора? За какво лежат най-често хората тук? Какъв процент е постоянният контингент в затвора? Според Вас важи ли тук принципа: „За кокошка няма прошка, за милиони няма закони“ ?
-Предимно дребни крадци, 90% от които са цигани, а има и наркомани, но контингентът е един и същ. Едни и същи хора се въртят в затвора. О, да, със сигурност важи този закон, тук е пълно с кокошкари.-Като имате предвид условията за живот в Бургаския затвор, реално възможен ли е един месечен разход от 700 до 1300 лв на човек, лишен от свобода в затвора?
-Какво говорите, тук да не е четиризвезден хотел. Наблъскани сме като сардели по легла на три етажа, на човек се пада под 1 кв.м. площ в килиите. Толкова сме нагъсто, че зимата пестят и от отопление, тъй като сами се топлим. Парно пускат най-много по 1 час сутрин и вечер, водата е от собствен водоизточник, ток се ползва само за осветление и телевизия и то до 22,30 ч. Тук храната е под всякаква критика, разходът за нея е не повече от 120 лв на човек на месец. А колко да струва охраната, ремонт и поддръжка липсват. Всичко друго е лъжа и измама. Елате и вижте,усвоиха доста пари, а реален ремонт не е извършван. Не знам как не е паднал целия затвор. Стените са напукани, таванът пада, а подът е повече от мизерен.-Какво ще кажете за здравеопазването в ОЗ Бургас?
-Здравеопазване тук няма, липсва. Разрешават лекар веднъж седмично, тоест можеш да се разболяваш по график, а лекарства никой не ти дава. А чл. 100 е, когато някой бъде изнесен с одеяло, когато почине. Това съм го чувал от лекаря, който през смях заявява доста често „Ами като си болен, чл. 100 и ще си ходиш, бе“-Предприемат ли се мерки за подобряване условията и политиката в Бургаския затвор?
-Не, никакви мерки. Дори си мисля, че тук в ОЗ Бургас, Господ не вижда мъките на хората. Пълна липса на надежда, това е моето мнение.- Защо решихте да говорите? Страхувате ли се от отмъщение за това и от кого? Имате ли доказателства за всичко, което твърдите?
-Някой трябва да говори. Считам, че е време да се сложи край на тези задкулисни игри. Няма какво да ме откаже. Всичко има граница, но тук хората ме отвратиха и съм обзет от чувството, че всеки е свикнал да мълчи и да се подчинява, но на мен ми писна. Дали се страхувам? Ами да, със сигурност ще искат да ме съсипят, както оперативните, които споменах, така и началника на ОЗ Бургас, но съм готов за тяхната ответна реакция. Искам да разберете каква е управата и че те са същите престъпници като мен и дори и по-лоши. Аз имам принципи, а те се продават за дребни левове, като евтини магистрални проститутки. Имам достатъчно свидетели и доказателства за всичко, което твърдя, стига на някой да му стиска и да има желание и интерес да разследва, ще получи пълно съдействие от моя страна и се надявам, че все още има хора, които са безпристрастни и ще вземат нужните мерки. Готов съм и пред камера да потвърдя всичко това, а и много други неща, стига някой да разреши такова интервю. Готов съм да говоря и пред съда.Afera.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *