ВИЖТЕ С КАКВИ ХОРА ДРУГАРУВА КМЕТЪТ НА ПОМОРИЕ! Корупция лъсна и в туризма: Порочна обществена поръчка от министерството на Николина Ангелкова отива на съд

ВИЖТЕ С КАКВИ ХОРА ДРУГАРУВА КМЕТЪТ НА ПОМОРИЕ! Корупция лъсна и в туризма: Порочна обществена поръчка от министерството на Николина Ангелкова отива на съд

Корупция лъсна и в Министерството на туризма. Гаф в процедурата по обществената поръчка за „Проучване на чуждестранните посетители и на българските туристи в България и проучване на генериращи външни пазари”, обявена от ведомството на Николина Ангелкова, е на път да я прати в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и Върховният административен съд (ВАС), предаде репортер на БГНЕС. Корупционната схема и опит за фалшификация лъсна при отварянето на пликовете с оферти на фирми, участващи в обществена поръчка, организирана от министерството.
Още на предишния етап от процедурата е констатирано, че 2 плика на една от фирмите-участници не са били запечатани. Другите участници в процедурата са възразили и комисията е обявила, че тази фирма ще бъде отстранена от конкурса. Но вместо това е отстранена друга фирма, чиито документи са били напълно редовни. Днес в министерство на туризма бе отворена ценовата оферта на участника, който „тогава беше пропуснат в разглеждането на документите, които той е подал“, както казаха от комисията.
Това станало според указанията на възложителя, обясниха те при отварянето на офертата и допълниха, че според тези указания комисията е върната да разгледа и да коригира допуснатите грешки. Но и днес поредният етап от процедурата не мина без възражения от други участници в процедурата и още преди отваряне на офертата, някои от участниците казаха, че спорът ще трябва да продължи в КЗК.
„Според нас процедурата до този момент е доста дълбоко опорочена, да не говорим, че няма и никаква възможност тя да бъде изпълнена. Ние смятаме, че щом веднъж е отстранен неправомерно изряден участник, а е допуснат такъв, който не е трябвало да бъде допуснат, това е достатъчно голям порок и процедурата би трябвало да си остане на тази фаза и вероятно канселирана и пусната отново. Очевидно възложителя в лицето на министерство на туризма смята нещо друго и доколкото нашите гледни точки се разминават – КЗК и ВАС са институциите, които разглеждат подобни казуси и уреждат подобни отношения“, каза Иво Желев, представител на друг от участниците в процедурата ECTAT OOД.
Той обърна внимание и на това, че поръчката няма как да бъде изпълнена, защото основни етапи от нея са проучване сред български и чужди туристи през пролет и лято 2015. „От гледна точка на днешната дата 27 август, колкото и добри да са намеренията на комисията и тя да иска да поправи своята грешка няма как да върне времето назад и тя да направи пролет или лято“, обясни Иво Желев. „Според нас процедурата е компроментирана още от самото начало, тъй като предметът на обществената поръчка включва проучване на чуждестранните и българските туристи – пролет, лято и есен, а сега сме 27 август, а се отварят ценовите оферти.
При най-добро стечение на обстоятелствата на първи септември би могло да се очаква, че ще има решение на възложителя. При толкова допуснати нарушения неминуемо ще се стигне до обжалване пред КЗК и пред ВАС, така че отиваме към края на годината. Така предметът на обществената поръчка не би могъл да се изпълни от когото и да е било, защото пролетта мина, лятото мина и есента на 2015г. ще мине“, смята и адвокатът на ЕСТАТ Милана Кривачка. Според тях най -коректно би било министерство на туризма да прекрати процедурата и да открие нова, която вече в предмета си да включва същото проучване само че за 2016 г.BIG5.BGКоментар на ЗАД КУЛИСИТЕ: А кметът на Поморие се хвали, че се срещнал с Ангелкова. Какво са си говорили 4 часа в Общината остава загадка. А какво разбира от туризъм един от зам.-кметовете на Поморие, Илия Джингов, братовчед на кмета от ГЕРБ на ДПС, си е направо мистерия. На снимката е седнал от лявата му страна. От ГЕРБ на ДПС. На срещата е имало изключително слабо представителство от туристическия бранш в Поморие. Трима, четирима човека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *