Вицепремиерът и министър на МО Каракачанов с разкрития за апетитите към военния имот в Поморие, попиля „селския“ кмет

Вицепремиерът и министър на МО Каракачанов с разкрития за апетитите към военния имот в Поморие, попиля „селския“ кмет

„Не ме плашат някакви такива селски кметове, които ми се правят на каубои и мислят, че може да ме изнудват, просто човекът е сбъркал адреса. Г-н кметът ми направи огромна услуга с неговата наглост да ме ядоса до такава степен, че от тук нататък нито една община няма да получи нищо безвъзмездно.“
Днес Общински съвет-Поморие подкрепи скандалното предложение на кмета Иван Алексиев – да бъде развалено дарение от 1932 г., с което Анхиалски общински градски съвет безвъзмездно предоставя на държавата терен за изграждане на почивен дом за военноинвалиди, пострадали от войните, хора от армията и контингетна на обраната.
Припомняме, че бившият Военен санаториум в Поморие с наименование „БДПЛР – Св. Георги“ – Поморие бе изваден от структурата на ВМА с решение на Министерството на отбраната и на Министерски съвет. От 01.01.2017г. до края на месец юни 2017г. течаха различни процедури по оценка и прехвърляне на дълготрайните материални активи. От 26.06.2017г. тази структура съществува под наименованието „Многопрофилна болница за продължително лечение и рехабилитация – ВИТА“ ЕООД, клон Поморие.
Налудничавите упражнения на кмета на Поморие Иван Алексиев и на общинския съвет са без аналог и логично обяснение. Кметът на Поморие и последователите му-съветници искат да бъде развалено дарение на имот към държавата, за да бъдел „отново подарен на държавата“, което от морална и правна гледна точка е не само много смешно и нереалистично, но и много тъжно. Но зад тези общински намерения се прокрадват користни цели и корупционни практики, коитo в интервю пред ПИК по горещата тема вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов осветли.
В същото време Многопрофилната болница за продължително лечение и рехабилитация към Министерството на отбраната в Поморие обяви, че започва да приема пациенти от контингента на военното ведомство. От ръководството на МБПЛР „ВИТА“ ЕООД – Велинград, които управляват поморийския клон, съобщават, че от 24.07.2017 г. до получаване на разрешение от Министерството на здравеопазването за упражняване на лечебна дейност ще се извършват само профилактични програми.
Според вицепремиерът на България Каракачанов не е в компетенциите на поморийския общински съвет да взима решения по разваляне на дарения. „Общинският съвет не може да решава такъв проблем, той може ли да реши, ако имате къща в Поморие – да ви я вземе, защото общината я е дала през 1931 година. Как ще ми вземат къщата?“, попита риторично министърът на МО. „Мераците и лигите, които текат от муцуните на една камара тарикати, които искат да откраднат този имот от Министерството на отбраната, са отдавна и това няма да стане. Имот на Министерството на отбраната, някой да иска да го открадне по този пладнешки начин – няма да стане, докато аз съм министър“, категоричен е Каракачанов.
Разгневен от наглостта на поморийският кмет той допълва: „И какъв е кметът на Поморие, че ще решава подобно нещо?!Общинският съвет на Поморие в миналия век, в далечната 1931 -1932 година е взел решение да предостави имот безвъзмедно на съюза на инвалидите за лечение, след което е построено върху тази земя и разработено от МО, и построеното е собственост на МО. И изведнъж някой решава това нещо да го прибере, как ще стане това?! Това може да стане в мутренските сънища на някой, но е и в правова държава.“
Военният министър разкри, че от два месеца е подложен на натиск и намекна за инудвания. „Ще ви кажа също, че за тези два месеца, откакто съм министър на отбраната, се извървяха една редичка тарикати да си правят устата за този имот – няма да стане“.
Попитан дали ще иска оставката на поморийския кмет на ГЕРБ, Каракачанов отговаря лаконично – „Не съм го избирал аз, че да му я искам. Да му мислят жителите на Поморие, когато са го избирали. Но няма да позволя някой да слага ръка на собственост на МО, собственост, която ще се ползва след необходимите инвестиции за рехабилитация и лечение“.
„Това, че 20 години някой умишлено е водил санаториума към фалит, за да може да сложи ръка върху него, е друг въпрос. Защото аргументът на този кмет е, че този имот не се стопанисва правилно. Това, че някой 25 години не се е грижил за военните имоти и те стават обект на тотално разграбване, било през общините след това в частни лица, било през някакви други комерсиални намерения, краят на всичко това дойде преди два месеца“, заявява Каракачанов.
„Сега, за първи път пред вас ще кажа, че провокиран от този случай, ще ме накарат да не дам нито един сантиметър земя и имот – собственост на Министерството на отбраната, на никоя община, за каквито и да е нужди. Защото тази практика „еди кой си военен имот трябва за социални нужди“ е практика от 20 години. При което тази земя, която обикновено е в центъра на дадения град и е много атрактивна за застрояване, или е на брега на морето, или около минерален извор и се взима уж за общински нужда, а после попада в частни ръце. Тази далавера приключи. Г-н кметът ми направи огромна услуга с неговата наглост да ме ядоса до такава степен, че от тук нататък нито една община няма да получи нищо безвъзмездно. Ако искаш имот в даден град, ще предложиш компенсация на МО. Значи ние ще подаряваме имоти за частни фирми, за да си пълни някой гушата – няма как да стане“, допълва вицепремиерът и министър на отбраната за порочните практики на Общините с военните имоти досега.“Ако някой си мисли, че МО е дойна крава и войниците в България ще работят за 600-800 лв., и някой ще краде имотите на министерството, просто не е познал. Докато аз съм министър – няма да стане. И въобще не ме плашат някакви такива селски кметове, които ми се правят на каубои и мислят, че може да ме изнудват, просто човекът е сбъркал адреса“, коментира Каракачанов опитите на поморийския кмет Иван Алексиев за отмъкването на военния имот на брега на морето от активите на министерството на отбраната.
Той припомни, че решението за ремонтирането на бившия военен санаториум в Поморие и прехвърлянето му към „ВИТА“ – Велинград е взето от втория кабинет на Борисов.
„Средства има, предвиден е 1 млн. лв. за ремонт и то още от правителството на „Борисов 2″. Тези пари няма да стигнат за възстановяване, но могат да се търсят варианти. Дълго време срещу този имот, срещу който някой си е проточил лигите, се пречи, не се полагат крижи за него, не се поддържа, за да попадне в това незавидно състояние, за да може някой да го вземе. Ако общината е загрижена за военноинвалидите и териториалното дело, да предложи някака формула, чрез която МО и общината да направят нещо съвместно. Ние нямаме нищо против в нашите военни домове и центрове, включително и военно-медицинските заведения, да се лекуват частни лица. Напротив, във ВМА в София над 70% от лекарите са цивилни, не са военни. 82% от пациентите са цивилни граждани“, споделя Каракачанов. „Общината също може да извади пари, плюс ние с нашите възможности, и да се направи така, че да е в интерес на хората“.
Такава идея даде Каракачанов на поморийския кмет Иван Алексиев, в чието управление общинската многопрофилна болница е докарана до фалит, изпаднала е в неплатежоспособност, детското отделение затвори врати, защото лекарите напуснаха, а заплати се получават на тримесечие за един месец, докато общинското имущество се продава като локум на закрит пазар в Турция. В същото време „развалящият дарения“ изявява претенции към имот на военните, „загрижен“ за тяхното здраве.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *