Владимир Путин поиска клетва за вярност от бойците на „Вагнер“

Владимир Путин поиска клетва за вярност от бойците на "Вагнер" - 1

Владимир Путин поиска клетва за вярност от бойците на „Вагнер“

Руският президент Владимир Путин поиска клетва за вярност от членовете на „Вагнер“ и други частни военни организации. Това е записано в указ, подписан от него в петък – само два дни след самолетната катастрофа, в която се смята, че е загинал лидерът на „Вагнер“ Евгений Пригожин.

Клетва за вярност към Русия трябва да положи всеки, който участва във военните действия в Украйна, помага на руската армия и служи в части за териториалната отбрана. В указ на Владимир Путин, публикуван от Кремъл вчера, се уточнява, че клетвата гласи стриктно да се изпълняват заповедите на руското военно командване, и тя се отнася за:

„Лица, постъпващи или постъпили в доброволчески формирования и други лица, съдействащи за изпълнението на задачите, възложени на руските въоръжени сили“.

Според анализатори, цитирани от Би Би Си, указът на Путин е част от опитите му да установи по-строг контрол над „Вагнер“. След неуспешния бунт през юни хиляди бойци на групата се прехвърлиха в Беларус, чийто президент Александър Лукашенко междувременно потвърди ангажимента си, че ги приема.

„Ще изпълним всичко договорено с Пригожин и другите командири. Така че „Вагнер“ ще продължи да съществува в Беларус, независимо против чия воля е това“, каза Лукашенко.

Наемническата армия практически е без лидер след самолетната катастрофа, при която се смята, че е загинал Евгений Пригожин. Кремъл засега се въздържа да потвърди официално смъртта му с аргумента, че изчаква заключенията на разследването.

До момента са открити „черните кутии“ на самолета, както и други предмети и документи. Пресслужбата на руския Следственеи комитет съобщава, че се извършва и ДНК експертиза за установяване самоличността на десетимата на борда.

Източник: БНТ

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *