Владимир Чуков: Германия облекчи придобиването на гражданство, докато ние се борим с мигрантския натиск

Спортни новини (29.09.2023 - късна)

Владимир Чуков: Германия облекчи придобиването на гражданство, докато ние се борим с мигрантския натиск

Докато в България отчитаме повишен мигрантски натиск Германия промени законите си за по-лесно придобиване на германско гражданство. „На тях им трябват 400 000 работника годишно, за да се върнат в добрия икономически растеж”. Това заяви арабистът Владимир Чуков в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Той изтъкна противоречивото мнение на нидерланските и на австрийските специалисти за мигрантските потоци, които минават през страната ни. Едните изтъкват човешките права на мигрантите, които незаконно навлизат в страната ни и убиват гранични полицаи, другите твърдят, че границата ни е недостатъчно защитена.

За това как се възприемат страните от бившия Източен блок, арабистът даде ясен пример. „България и Румъния се водят държави на втора скорост в Европа. На заседанието на френския президент Макрон с европейските посланици той инстинктивно сравни България и Румъния с Нигер. Инстинктивно му идва в съзнанието, че това са болните държави. Това е въпрос на доверие, геополитика”, обясни Чуков.

Относно шансовете на България да бъде приета в Шенген анализаторът обясни геополитическите интереси както на страната ни, така и на Румъния. „Атина или Пирея е потенциалната врата за навлизане на китайски стоки в Европа, 51% от пристанището в Пирея е китайска собственост. При посещението на индийския премиер гръцкия му колега Мицотакис му заяви, че Гърция ще бъде вратата за индийските стоки към Европа. Това е геоикономически интерес, който се връзва с интереса за членството на България и Румъния в Шенген”, обясни анализаторът.

 

Източник Nova.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *