Властите в Полша заклеймиха филм за мигрантите, награден на фестивала във Венеция (ВИДЕО)

Властите в Полша заклеймиха филм за мигрантите, награден на фестивала във Венеция (ВИДЕО) - 1

Властите в Полша заклеймиха филм за мигрантите, награден на фестивала във Венеция (ВИДЕО)

Управляващите в Полша остро нападнаха филма на полската режисьорка Агнешка Холанд „Зелена граница“, който получи наградата на журито на филмовия фестивал във Венеция по-рано този месец. На фона на политическите атаки дойде категоричната подкрепа на творчески организации и хора на изкуството от цял свят за Холанд и филма ѝ.

Филмът, чиято полска премиера бе на 22 септември, е посветен на мигрантите от Азия и Близкия изток, които се опитват да влязат нелегално в страната и често са отблъсквани от полските граничари. Историята е разказана през погледа на сирийско семейство, което се опитва да стигне до ЕС през Беларус, както и от гледна точка на полски граничар, който изпитва угризения заради бруталното отношение към бежанците. Филмът е вдъхновен от действителни събития през 2021 г., когато хиляди бяха блокирани по източната граница на ЕС след заплахата на беларуския президент Александър Лукашенко да „наводни“ ЕС с „дрога и мигранти“ в ответ на санкциите, припомня в. Сега.

Лидерът на националистическата партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински осъди „позорния и отвратителен памфлет“ на партийно заседание във Вроцлав, съобщи АФП. Според него целта на филма е „да обиди поляците, да представи честната защита на полската граница, границата на ЕС, като престъпление“.

Министър-председателят Матеуш Моравецки пък каза, че филмът на Холанд се обявява за демонтирането на оградата по границата с Беларус, издигната от правителството, за да ограничи нелегалната имиграция.

Станислав Жарин, комисар по сигурността на информационното пространство в Полша, обвини режисьорката, че е изгубила връзка с реалността и прави „инсинуации, използвани за атаки срещу Полша, поляците и правителството“.

Министърът на правосъдието Збигнев Жобро от партия „Суверенна Полша“ сравни филма с нацистка пропаганда, „представяща поляците като бандити и убийци“. В друго свое изявление той определи Холанд като сталинистка.

Полската режисьорка Агнешка Холанд представи на кинофестивала във Венеция новия си филм „Зелена граница“, който е за бежанците на полско-беларуската граница, предадоха световните агенции. Лентата получи отлични отзиви от кинокритиците след премиерата на фестивала.

„Суверенна Полша“ е част от управляващата коалиция заедно с „Право и справедливост“, която има преднина според социолозите в навечерието на общите избори в Полша на 15 октомври. Правителството е насрочило за същия ден и референдум за миграционната политика, в който избирателите ще трябва да отговорят на въпроса дали подкрепят демонтирането на оградата по границата с Беларус, издигната през 2021 г. – след събитията, вдъхновили филма на Холанд.

74-годишната режисьорка, която е внучка на жертви на Холокоста, поиска извинение от Жобро и каза, че смята да го съди за поругаване.

Агнешка Холанд е една от най-известните полски кинорежисьори и сценаристи. Тя завършва образованието си в лицея „Стефан Батори“ във Варшава и след това учи кино в Академията за изкуства в Прага. По време на Пражката пролет през 1968-а Агнешка Холанд е арестувана, тъй като подкрепя дисидентското движение. Тя се дипломира през 1971 година и започва работа като асистент-режисьор на Анджей Вайда и Кшищоф Зануси. От средата на 70-те години на ХХ век снима собствени игрални, документални и рекламни филми. През декември 1981 г. Холанд емигрира във Франция.

Агнешка Холанд е номинирана за „Оскар“ за сценария си на „Европа, Европа“ (1990), а с „Горчива реколта“ печели номинация „Оскар“ за най-добър чуждоезичен филм през 1986-а. „Партитурите на Бетовен“ с Ед Харис е обявен за най-добър филм на фестивала в Сан Себастиан през 2006 г., а „В мрака“ (2012) е номиниран за „Златен глобус“ за най-добър чуждоезичен филм.

От 2020 година Агнешка Холанд е прeдседател на Европейската филмова академия, като наследи на този пост Вим Вендерс.

През 2017 г. е удостоена с „Наградата на София“ за цялостен принос в световното киноизкуство.

След острите политически атаки срещу Холанд творци от цял свят се обявиха в нейна подкрепа. Европейската филмова академия заяви, че застава твърдо зад своята председателка Агнешка Холанд в декларация, публикувана на сайта на академията.

„Едно от очакванията към европейското кино, чийто изключителен представител е тя (Холанд – бел.а.), е да гледа критично и отблизо към човешките истории, вместо да отвръща поглед. Филмите на Агнешка Холанд са се характеризират с дълбока човечност и уважение и затова тя заслужава да бъде третирана с уважение и хуманно. Характерно за значимото изкуство е, че киното провокира различни мнения и нагласи, когато създава необходимост от обсъждане на представените теми на социално и лично ниво, в политиката, в медиите и в разговорите със семейството и приятелите“, се посочва в позицията на ЕФА.

И Федерацията на европейските филмови режисьори се присъедини към подкрепата за „Зелена граница“ и режисьорката Холанд, съобщи „Скрийн дейли“. В отворено писмо те заявяват, че се възхищават на Холанд за нейната сила и смелост пред ужасяващите атаки срещу нея и филма ѝ в Полша. Федерацията, основана през 1980 г., представлява над 20 000 европейски филмови и телевизионни режисьори. В писмото се казва, че нейните членове напълно подкрепят Европейската филмова академия в позицията за Холанд.

В навечерието на полската премиера на „Зелена граница“ полското правителство задължи разпространителя на филма „Кино свят“ и киносалоните в страната да излъчват преди прожекциите предупредителен видеоклип, одобрен от властите, съобщи „Холивуд рипортър“. Това е безпрецедентна мярка в демократична Полша, отбелязва изданието.

Филмът е включен в програмата на 250 кина в страната в премиерната си седмица.

 

Източник Fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *