ВЛАСТТА ЗАСИЛВА ПОДСЛУШВАНЕТО НА ВСИЧКИ, КОИТО ИСКАТ ДА Я СВАЛЯТ

ВЛАСТТА ЗАСИЛВА ПОДСЛУШВАНЕТО НА ВСИЧКИ, КОИТО ИСКАТ ДА Я СВАЛЯТ

Шпиони, диверсанти, превратаджии, атентатори и терористи, които уронват устоите на държавата, ще бъдат подслушвани по-дълго, отколкото сега позволява законът.
Това става ясно от промени в Закона за специалните разузнавателни средства, които бяха внесени от група народни представители от управляващото мнозинство. Сред тях е и бившият вътрешен министър Цветан Цветанов.
Промените в закона предвиждат намаляване на сроковете за подслушване на всички останали престъпления, с изключение на тежките умишлени престъпления по глава първа от особената част на Наказателния кодекс. Именно това са текстовете, свързани с подкопаване устоите на властта, предателство, шпионство и диверсия. За тях е предвидено прилагането на специални разузнавателни средства да бъде шест месеца, с възможност за увеличаване с още шест месеца.
В сегашния си вариант законът позволява подслушването да бъде 2 месеца, с възможност за продължаване до 6 месеца общо.
Докладът на Бюрото за контрол на СРС за 2014 година показва, че разследването на шпиони е едно от най-честите основания за искане и даване на разрешения за изпозване на специални разузнавателни средства. Според данните наред с наркоразпространението и организираната престъпност, шпионството е третото най-често срещано основание за искане на СРС. Така през 2014 година 1232 СРС са приложени за наркоразпространение, 880 за разследване на престъпни групи и 597 за шпионство.
Според новите текстове в закона, по-дългият срок се изисква за това, защото извършването на посочените престъпления е свързано с продължителна подготовка и сериозна организация в условията на секретност. Това налага органите на реда да разполагат с адекватни средства за противодействие, сред които е и прилагането на СРС за по-дълъг период от време. Съхранението на тази информация ще се пази най-дълго от информацията, събрана със СРС по други престъпления. Тя ще се пази в архивите на службите 15 години, след което ще се унищожава от специална комисия.
Новите текстове в ЗСРС предвиждат намаляване на сроковете за подслушване и проследяване при случаите за установяване на самоличност. Срокът ще е 20 дни с възможност за увеличаване за не повече от 60 дни. www.offnews.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *